rossumada

Smak kogla-mogla pamiętam z dzieciństwa. Zawsze wyjadałam go z miski, gdy mama ubijała żółtka z cukrem na biszkopt. Rossumada, to alkoholowa wersja tego deseru, z dodatkiem wina.       U mnie zamiast wina – nalewka, idealna na rozgrzanie w jesienne wieczory.

rossumadaSkładniki (na dwie porcje):

  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru (w oryginale 2)
  • nalewka wiśniowo-malinowa (w oryginale czerwone wino)

Żółtka utrzeć z cukrem do białości. 2 polówki skorupek od jajek uzupełnić nalewką i wlać cienkim strumieniem do kogla-mogla (w przypadku wina, ilość alkoholu należy podwoić), cały czas ubijając. Przelać do kieliszków i podawać. Doskonale komponuje się z drożdżówką.

rossumada

rossumada

rossumada

Przepis powstał na bazie przepisu Tessy Capponi-Borawskiej (Kuchnia, nr 9-2011).


Desery
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze