kisiel jabłkowy

Jedni wolą galaretki, inni budynie, a ja od zawsze wybieram kisiel :) Pamiętam, jak w dzieciństwie mama robiła mi zawsze gotowy z tartym jabłkiem. Jeśli nachodzi mnie ochota na coś słodkiego, najczęściej robię ten deser, bowiem zawsze mam wszystkie składniki pod ręką. Przygotowanie samodzielnie kisielu trwa tyle samo, co zrobienie go z torebki, a mamy pewność, że ma naturalny aromat i kolor.

kisiel jabłkowy

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 1 duże jabłko
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 szklanki wody
  • 3 goździki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Jabłko obrać i zetrzeć na grubych oczkach bezpośrednio do rondelka i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Zalać je 1,5 szklanki wody i zagotować wraz z cukrem i goździkami. Jeśli ktoś lubi, można dodać rodzynki.

Łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszać w połowie szklanki zimnej wody. Gdy jabłka zaczną się gotować, wlać wodę z mąką i chwilę gotować. Przelać do miseczek i jeść wedle upodobań: na ciepło (zdecydowanie tak!) lub na zimno.

W wersji dla dorosłych proponuję zastąpić wodę cydrem.

kisiel z jabłkami

 

Desery
Author: Agata

Get Connected