tarta z pomidorkami koktailowymi

Pomysł zaczerpnęłam z Lawendowego Domu. Muszę przyznać, że ta łatwa kombinacja składników bardzo przypadła mi do gustu.

tarta z pomidorkami koktailowymi

Składniki:

  • 1/3 opakowania ciasta francuskiego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 5 dag fety
  • świeża bazylia
  • ok. 15 dag pomidorków koktajlowych
  • garść czarnych oliwek
  • oliwa

Nagrzać piekarnik do 220 stopni.

Jogurt wymieszać z fetą (jeśli jest kremowa – to rozgnieść widelcem, jeśli jest zwarta – zetrzeć na tarce) i bazylią. Posmarować masą serową ciasto, zostawiając ok. 1cm marginesu. Pomidorki przekroić na pół, oliwki na plasterki. Na masie serowej kłaść pomidory, skórką do dołu. Na wierzch dać oliwki. Całość posypać świeżo mielonym pieprzem.

Piec ok. 15-20 minut. Podawać polane dobra oliwą z oliwek.

przed pieczeniem:

tarta z pomidorkami koktailowymi

po upieczeniu:

tarta z pomidorkami koktailowymi

 

Dania głównePrzystawki
Author: Agata

Get Connected