tarta z pomidorkami koktailowymi

Pomysł zaczerpnęłam z Lawendowego Domu. Muszę przyznać, że ta łatwa kombinacja składników bardzo przypadła mi do gustu.

tarta z pomidorkami koktailowymi

Składniki:

  • 1/3 opakowania ciasta francuskiego
  • 2 Å‚yżki jogurtu naturalnego
  • 5 dag fety
  • Å›wieża bazylia
  • ok. 15 dag pomidorków koktajlowych
  • garść czarnych oliwek
  • oliwa

Nagrzać piekarnik do 220 stopni.

Jogurt wymieszać z fetÄ… (jeÅ›li jest kremowa – to rozgnieść widelcem, jeÅ›li jest zwarta – zetrzeć na tarce) i bazyliÄ…. Posmarować masÄ… serowÄ… ciasto, zostawiajÄ…c ok. 1cm marginesu. Pomidorki przekroić na pół, oliwki na plasterki. Na masie serowej kÅ‚aść pomidory, skórkÄ… do doÅ‚u. Na wierzch dać oliwki. CaÅ‚ość posypać Å›wieżo mielonym pieprzem.

Piec ok. 15-20 minut. Podawać polane dobra oliwą z oliwek.

przed pieczeniem:

tarta z pomidorkami koktailowymi

po upieczeniu:

tarta z pomidorkami koktailowymi

 

Dania głównePrzystawki
Author: Agata

Get Connected