ZimowÄ… porÄ… czÄ™sto mam ochotÄ™ na tradycyjne smaki. KiedyÅ› w restauracji zamówiÅ‚am żeberka na kapuÅ›cie i muszÄ™ przyznać, że byÅ‚y pyszne. Odtworzenie tego dania okazaÅ‚o siÄ™ wyjÄ…tkowo Å‚atwe, można by rzec, że obiad robi siÄ™ wÅ‚aÅ›ciwie sam. Å»eberka sÄ… miÄ™kkie i aromatyczne – takie jak lubiÄ™.
Składniki:
- 40 dag żeberek
- 30 dag kapusty kiszonej
- 1 listek laurowy
- przyprawy: majeranek, papryka czerwona, sól, pieprz
- oliwa
Żeberka natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Odstawić na pół godziny. Listek laurowy dodać do kapusty kiszonej. Do naczynia żaroodpornego dać kapustę, a na wierzch żeberka. polać z wierzchu oliwą. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez około 1,5 godziny od czasu do czasu podlewając wodą.