beziki z czekoladowo-kawowym kremem

Beziki z czekoladowo-kawowym kremem są małe, takie na raz. I na tyle słodkie, że rekomenduję gorzką kawę do nich. Z drugiej strony krem przełamuje słodycz bezy, więc połączenie jest naprawdę trafne. Fani bezy nie zawiodą się :)

Beziki z czekoladowo-kawowym kremem

Składniki (na 2 blachy z piekarnika gęsto ułożonych bez):

  • 2 białka
  • 115 g cukru pudru
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka rozpuszczalnej kawy
  • 125ml śmietany kremówki

Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając partiami cukier puder. Za pomocą rękawa cukierniczego nakładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia beziki   – moje są 1,5-2 cm.

Piec ok. 45 minut w nagrzanym do 150 stopni piekarniku. Pozostawić do wystygnięcia w piekarniku, można na cała noc. Nieprzełożone beziki można trzymać w szczelnie zamkniętym pojemniku do 2 tygodni.

Czekoladę drobno posiekać i wsypać do metalowej lub żaroodpornej miski. Dodać kawę, wlać śmietankę i postawić nad garnkiem z gotującą się wodą, tak, aby dno miski nie dotykało wody. Mieszać do rozpuszczenia. Następnie ostudzić, jak masa zgęstnieje (można włożyć do lodówki) przekładać nią beziki.

Beziki z czekoladowo-kawowym kremem

Beziki z czekoladowo-kawowym kremem

Przepis na podstawie   „meringue kisses with chocolate coffee cream” z książki ” Coffee – a fine selection of sweet treats”

beziki z czekoladowo-kawowym kremem

Ciasteczka
Author: Agata

Get Connected

    1 Response