
Beziki z czekoladowo-kawowym kremem są małe, takie na raz. I na tyle słodkie, że rekomenduję gorzką kawę do nich. Z drugiej strony krem przełamuje słodycz bezy, więc połączenie jest naprawdę trafne. Fani bezy nie zawiodą się :)
Składniki (na 2 blachy z piekarnika gęsto ułożonych bez):
- 2 białka
- 115 g cukru pudru
- 200g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka rozpuszczalnej kawy
- 125ml śmietany kremówki
BiaÅ‚ka ubić na sztywno, pod koniec dodajÄ…c partiami cukier puder. Za pomocÄ… rÄ™kawa cukierniczego nakÅ‚adać na blachÄ™ wyÅ‚ożonÄ… papierem do pieczenia beziki – moje sÄ… 1,5-2 cm.
Piec ok. 45 minut w nagrzanym do 150 stopni piekarniku. Pozostawić do wystygnięcia w piekarniku, można na cała noc. Nieprzełożone beziki można trzymać w szczelnie zamkniętym pojemniku do 2 tygodni.
Czekoladę drobno posiekać i wsypać do metalowej lub żaroodpornej miski. Dodać kawę, wlać śmietankę i postawić nad garnkiem z gotującą się wodą, tak, aby dno miski nie dotykało wody. Mieszać do rozpuszczenia. Następnie ostudzić, jak masa zgęstnieje (można włożyć do lodówki) przekładać nią beziki.
Przepis na podstawie „meringue kisses with chocolate coffee cream” z książki ” Coffee – a fine selection of sweet treats”
1 Response
Aciri says:
Przepięknie wyglądają.