Maliny są dla mnie owocem numer jeden. Dlatego po sezonie chętnie sięgam po mrożone, zwłaszcza że niewiele tracą na wartości. Mrożone są jednak kwaśniejsze, dlatego dodanie czekolady równoważy ten smak.
Składniki:
składniki mokre:
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 12 dag rozpuszczonego, ostudzonego masła
składniki suche:
- 2,5 szklanki mÄ…ki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- skórka otarta z jednej cytryny
- 36 mrożonych malin (mogą być oczywiście też świeże)
- kawałek posiekanej czekolady lub łyżka czekoladowych kuleczek do wypieków
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Mokre skÅ‚adniki połączyć ze sobÄ… w jednej misje, w drugiej wymieszać suche skÅ‚adniki. Do suchej mieszanki wlać zawartość drugiej miski. CaÅ‚ość wymieszać krótko Å‚yżka, mogÄ… być grudki – w niczym to nie szkodzi. ciasto do wyÅ‚ożonych papilotkami foremek (jak pieczemy bez papilotek, to należy wysmarować foremki olejem lub rozpuszczonym masÅ‚em). Maliny (jeÅ›li zamrożone, to nie należy ich wczeÅ›niej rozmrażać) i czekoladÄ™ wetknąć w muffinki.
Piec ok 20-25 minut, aż wbita wykałaczka będzie sucha. Z tej porcji wychodzi 12 muffinek