cukier waniliowy i ekstrakt waniliowy

Potocznie mówi się „cukier waniliowy” na coś, co nie ma nic wspólnego z wanilią. To, co można spotkać w sklepie to nic innego, jak „cukier wanilinowy”. Zamiast wanilii zawiera wanilinę, czyli związek chemiczny. Wystarczy jednak laska wanilii i cukier, by mieć prawdziwy cukier waniliowy zawsze pod ręką.

Podobnie jest z aromatem wanilinowym, którego również nie stosuję. Zamiast niego korzystam z ekstraktu z wanilii, który zawsze jest u mnie w szafce.

cukier waniliowy i ekstrakt waniliowy

Składniki:

Cukier waniliowy

  • szklanka cukru
  • 1 laska wanilii

Laskę wanilii przekroić wzdłuż i nożem wydrążyć nasionka. Nasiona wymieszać z cukrem i razem z pustymi laskami włożyć do słoika. Szczelnie zamknąć, co jakiś czas wstrząsać. Po ok. tygodniu cukier waniliowy jest już gotowy.

Ekstrakt waniliowy (esencja waniliowa)

  • 2 laski wanilii
  • 150ml wódki

Laski wanilii przeciąć na pół i wzdłuż wdrązając nasionka. Do butelki wsypać nasionka, laski i zalać wódką. Można nie wydrążąć nasion, jednak ekstrakt jest wówczas mniej aromatyczny. Obecność ziarenek w niczym mi nie przeszkadza.

Ekstrakt odstawić w ciemne miejsce na ok. 1,5 miesiąca. Po tygodniu jest już ciemniejszy, jednak na wydobycie aromatu trzeba jeszcze poczekać.

W miarę ubywania ekstraktu podczas używania, wystarczy laski ponownie zalać alkoholem i odstawić na jakiś czas.

laski wanilii

cukier waniliowy

ekstrakt waniliowy

PrzepisyPrzetwory
Author: Agata

Get Connected