Kuchnia w formie
Agata, 11 stycznia 2012

Jajka przepiórcze z łososiem

W karnawale nie zabraknie imprez, dlatego warto pamiętać, że koreczki z jajek przepiórczych świetnie nadają się na przystawkę, są na jeden kęs. Zdecydowanie preferuję takie małe przekąski, zwykle na moim talerzu jest najwięcej pustych już wykałaczek. Jajka przepiórcze są zdrowsze od jajek kurzych i ładniej się prezentują. W połączeniu z wędzonym łososiem, nutką majonezu tworzą ciekawą kompozycje, idealną na koreczki.

Warto pamiętać też o nich na Wielkanoc :)

Jajka przepiórcze z łososiem

Składniki:

  • 18 jajek przepiórczych
  • 150g wędzonego łososia
  • kilka łyżeczek majonezu
  • koperek
  • sól, pieprz
  • wykałaczki

Jajka umyć i ugotować na twardo. Podczas gotowania można dolać do wody łyżeczkę octu, aby jajka nie popękały. Ugotowane jajka obrać i ostudzić.

Łososia pokroić na paseczki (używam łososia w plastrach) i złożyć kilka razy – w kostkę. Na wykałaczkę nabić kawałek łososia, jajko. Na wierzch nałożyć odrobinę majonezu, a górę uwieńczyć gałązką koperku. Całość oprószyć świeżo mielonym pieprzem.

Jajka przepiórcze

Jajka przepiórcze z łososiem

Jajka przepiórcze z łososiem

    Liczba komentarzy: 1

  1. izka pisze:

    Ciekawe mini przekąski i ślicznie zaprezentowane !

Skomentuj!