Jajka przepiórcze z łososiem

W karnawale nie zabraknie imprez, dlatego warto pamiętać, że koreczki z jajek przepiórczych świetnie nadają się na przystawkę, są na jeden kęs. Zdecydowanie preferuję takie małe przekąski, zwykle na moim talerzu jest najwięcej pustych już wykałaczek. Jajka przepiórcze są zdrowsze od jajek kurzych i ładniej się prezentują. W połączeniu z wędzonym łososiem, nutką majonezu tworzą ciekawą kompozycje, idealną na koreczki.

Warto pamiętać też o nich na Wielkanoc :)

Jajka przepiórcze z łososiem

Składniki:

  • 18 jajek przepiórczych
  • 150g wÄ™dzonego Å‚ososia
  • kilka Å‚yżeczek majonezu
  • koperek
  • sól, pieprz
  • wykaÅ‚aczki

Jajka umyć i ugotować na twardo. Podczas gotowania można dolać do wody łyżeczkę octu, aby jajka nie popękały. Ugotowane jajka obrać i ostudzić.

Łososia pokroić na paseczki (używam Å‚ososia w plastrach) i zÅ‚ożyć kilka razy – w kostkÄ™. Na wykaÅ‚aczkÄ™ nabić kawaÅ‚ek Å‚ososia, jajko. Na wierzch naÅ‚ożyć odrobinÄ™ majonezu, a górÄ™ uwieÅ„czyć gaÅ‚Ä…zkÄ… koperku. CaÅ‚ość oprószyć Å›wieżo mielonym pieprzem.

Jajka przepiórcze

Jajka przepiórcze z łososiem

Jajka przepiórcze z łososiem


PrzystawkiWielkanoc
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze