Za każdym razem przeglądając profil Marzy mi się Toskania, robię się głodna na samą myśl i mam ochotę teleportować się do Włoch. Pozostaje mi jednak powspominać wakacje i zjeść makaron, który podaję zwykle z tym, co mam w kuchennych zakamarkach. Lubię śmietanowe sosy, może niezbyt włoskie, ale wystarczająco dobre. Ten przepis to połączenie raptem kilku składników, które po połączeniu, w ciągu kilkunastu minut tworzą gotowe danie. Chyba za tę prostotę tak lubię makarony :)
- 6 gniazd makaronu
- 250 ml śmietanki 12% (może też być 18%)
- 8-10 sztuk suszonych pomidorów w oliwie
- 1 łyżka oliwy
- ok. 30g startego parmezanu
- 2 garście rukoli
Nastaw w garnku wodę (z solą) na makaron.
Pomidory w oliwie odsącz, pokrój w paski. W rondlu rozgrzej 1 łyżkę oliwy (może być ze słoika z suszonymi pomidorami), dodaj pomidory i przesmaż chwilę, dosłownie z 30 sekund. Wlej śmietankę i gotuj kilka minut na małym ogniu. W tym czasie ugotuj makaron. Do sosu dodaj połowę startego sera i poczekaj, ąz ser się rozpuści. Odsącz makaron odlewając ok 1/4 szklanki wody, którą dodaj do sosu. Makaron przełóż do rondla, wymieszaj z sosem, dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
Całość posyp pozostałym startym serem i świeżymi liśćmi rukoli.
3 komentarze
Ania says:
Dodaj przepis na swój makaron do konkursu: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/makarony-swiata. Nagrody czekają :)
Feed me better says:
Uwielbiam makarony, szczególnie z dodatkami przynoszącymi skojarzenia włoskie. Ten musi być przepyszny :)
Mama Alergika says:
Toskania Moje marzenie, a kuchnia włoska moja ulubiona. Przyjemnie mi było tutaj zajrzeć.