Kolejna propozycja na upalne dni. Tym razem trochę bardziej tropikalna. Kokosowy smak od razu przypomniał mi kubańskie lato i mleczko kokosowe pite bezpośrednio po zerwaniu orzecha… Miło tak wrócić do wspomnień, pijąc szklankę orzeźwiającego napoju.
Składniki (na 2 porcje):
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki cukru
- 50 ml zimnej wody mineralnej
- kilka kostek lodu
- 100ml zimnego mleka
- 100ml mleczka kokosowego
Do shakera (lub słoika) wsyp kawę, cukier, kilka kostek lodu i wlej wodę. Zamknij szczelnie i energicznie potrząśnij aż do uzyskania piany.
Przelej do szklanek, wlej mleko, a na koniec mleko kokosowe.
9 komentarzy
mojetworyprzetwory says:
Ale bym się napiła, teraz, jeszcze w piżamie, na balkonie… pyszna propozycja!!!
kuchenny bałagan says:
Uwielbiam kawę mrożoną z taką cudowną pianką :)
Gosia says:
bardzo chętnie bym spróbowała :)
Iwona [Escapade Gourmande] says:
Bardzo chętnie wypróbuję Twoj przepis… Mam w szafce puszkę mleczka kokosowego na czarną godzinę ;-) Pozdrawiam!
Bee says:
Uwielbiam mleko koksowe, a w kawie go jeszcze nie próbowałam… jak się domyślam, smak nieziemski ;D
ilovebakepl says:
Uwielbiam wariacje z kawy :)
zaporozanka says:
Mówi się: wariacje na temat, a nie z. Odsyłam z internetu do słownika.
Rodata Anna says:
Kawa mrożona jest super na upalne dni. Sama lubię ją w niemal każdym wydaniu. Super też smakują te z dobrą bitą śmietaną, musem czekoladowym czy owocowym. Prosty przepis też można polecić taki http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-mrozona-kawe/. Byle nie przesadzić z jej chłodem bo może zaboleć gardło :-)
Anna says:
Prosto z kokosa można pić wodę kokosową. Mleko robi się z miąższu. :) Taka mała dygresja. Smacznego:-)