Jeśli nie macie weny na weekendowy obiad, to być może ten pieczony kurczak przypadnie Wam do gustu. Nie jest mocno czasochłonny, robi się prawie sam :) W zasadzie to jest danie jednogarnkowe, ziemniaków nie trzeba obierać, więc naprawdę warto się skusić :)
Pieczony kurczak z cytrynami jest soczysty, aromatyczny z chrupiącą skórką.
- kurczak o wadze ok. 1,5kg
- 2 cytryny
- 10-12 ząbków czosnku
- 50g masła
- zioła (rozmaryn, estragon, cząber, tymianek)
- kilka gałązek świeżego tymianku
- pól kilko młodych ziemniaków
- szklanka białego, wytrawnego wina
Przygotuj masło czosnkowe, czyli wymieszaj razem masło ze skórką otartą z 1 cytryny, solą, 3 posiekanymi ząbkami czosnku oraz z ok. 1 łyżką ziół (mogą być suszone, lepiej jeśli są świeże).
Kurczaka umyj, odkrój tłuszcz. Natrzyj go mocno solą. Delikatnie odsuń skórę z kurczaka od strony korpusu i za pomocą noża o okrągłym zakończeniu rozsmaruj masło czosnkowe tuż pod skórą. Zrób to z obu stron, zarówno po stronie piersi, jak i grzbietu. To największa filozofia w przygotowaniu tego dania :) Z wierzchu kurczaka natrzyj dodatkowo ziołami.
Formę do pieczenia (najlepiej żeliwną brytfankę) wysmaruj olejem. 1 cytrynę pokrój na cząstki, drugą w plasterki. Obłóż kurczaka plasterkami cytryny i świeżym tymiankiem, cząstki cytryny włóż do środka i umieść kurczaka w naczyniu. Obok niego daj pozostałą cytryny i kilka całych, nieobranych ząbków czosnku. Tak przygotowanego kurczaka najlepiej odłóż na noc do lodówki, jeśli nie masz tyle czasu, wystarczą 2 godziny.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Młode ziemniaki (im mniejsze tym lepsze) dokładnie umyj i osusz. W naczyniu, wokół kurczaka rozmieść ziemniaki i ząbki czosnku. Wlej wino.
Piecz ok 1h 45minut, aż wierzch się zarumieni.
Po upieczeniu potnij kurczaka na 4 części (za pomocą nożyc). Kurczaka można podać z pomidorami z czosnkowym sosem winegret.
4 komentarze
kasandraa6 says:
bardzo lubię takie dania, śliczne fotki
mojetworyprzetwory says:
Uwielbiam takie wydanie kurczaka! Musi pysznie smakować! Śliczne i apetyczne zdjęcia!
karmel-itka says:
wygląda imponująco. musiał być pyszny!
KEPO says:
Åadne zdjęcia, świetny przepis, muszę go spróbować! :-)