crumble z czereśniami

Crumble to deser dla leniwych. Naprawdę :) Ta wersja, jak każda poprzednia, została stworzona spontanicznie, tym razem po zerwaniu z drzewa czereśni. Kwaśna śmietana doskonale łamie słodycz owoców i kruszonki.

Pomimo, że crumble to deser na ciepło, chętnie jem go latem, np. z lodami lub wspomnianą śmietaną

crumble z czereśniami

Składniki (na dwie porcje):

  • 3/4 szklanki wydrylowanych czereÅ›ni
  • sok z cytryny
  • kruszonka (ok. 1 Å‚yżka cukru, 1 Å‚yżka mÄ…ki, 1 Å‚yżka masÅ‚a)
  • Å‚yżeczka pÅ‚atków migdaÅ‚owych
  • masÅ‚o do wysmarowania foremek
  • 2 Å‚yżki kwaÅ›nej Å›mietany

Nagrzej piekarnik do 200 stopni.

Foremki do zapiekania (małe) wysmaruj masłem. Napełnij czereśniami i skrop delikatnie sokiem z cytryny (czereśnie są słodki i w połączeniu z kruszonką mogłoby być za słodkie). Zrób kruszonkę i posyp nią czereśnie. Na wierzch ułóż płatki migdałowe.

Piecz ok. 15 minut, aż wierzch się nieco zarumieni.

Podawaj na ciepło z zimną, kwaśną śmietaną.

crumble z czereśniami

crumble z czereśniami

DeseryPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    4 komentarze