Foccacia

Gdy zaskakuje mnie brak pieczywa w chlebaku, zwykle na szybko robię ciabatte albo foccacie. Również wtedy, gdy mam ochotę na małe co nieco.

Foccacia jedzona tylko z oliwą znika błyskawicznie, rzadko kiedy mam zatem możliwość zjeść ją na zimno, bowiem zwykle nie ma szans doczekać do wystygnięcia.

Świetnie nadaje się do zabrania na piknik, można wówczas myślami przenieść się do wymarzonej Toskanii.

Foccacia

 

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 20g drożdży
  • płaska łyżeczka soli
  • świeże zioła (rozmaryn, tymianek, oregano)
Drożdże rozpuść w wodzie, dodaj ok. 2 łyżki mąki, zamieszaj i odstawić na ok. 15 minut w ciepłym miejscu.
W misce wymieszaj mąkę z solą, dodaj rozpuszczone drożdże i wymieszać ciasto łyżką przez ok. 10 minut.Przykryj miskę folią i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Nasmaruj oliwą blaszkę i palcami rozciągnij ciasto.
Oliwki pokrój w plasterki i daj na wierzch, posyp ziołami.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni ( w tym czasie ciasto wyrasta w blaszce). Przed włożeniem blaszki spryskaj piekarnik wodą.
Piecz ok. 12-15 minut.
Foccacia najsmaczniejsza jest jeszcze ciepła maczana w oliwie.

Foccacia

Foccacia

 

 

Pieczywo
Author: Agata

Get Connected

    7 komentarzy