sum afrykański z koprem włoskim

Dość często zakupy jedzeniowe robię pod wpływem impulsu. Tym razem, w moim ulubionym warzywniaku, rzucił mi się w oczy młody koper włoski (fenkuł), z polskiej hodowli. Wiadome było od razu, że zaraz będę go mieć :)

Jak siÄ™ okazaÅ‚o, super komponuje siÄ™ z rybÄ…. Sum afrykaÅ„ski ma delikatne miÄ™so o maÅ‚ej zawartoÅ›ci tÅ‚uszczu i wysokiej zawartoÅ›ci biaÅ‚ka. MyÅ›lÄ™, że bÄ™dzie smakować tym, którzy ryb niby nie lubiÄ… ;) – nie ma prawie oÅ›ci, w smaku jest podobny do miÄ™sa cielÄ™cego. Do tego koper wÅ‚oski, Å›wieże zioÅ‚a i biaÅ‚e wino.

Sum afrykański z koprem włoskim i białym winem

Składniki:

  • 1 sum afrykaÅ„ski 700-800g
  • 1 mÅ‚ody koper wÅ‚oski
  • natka pietruszki
  • gaÅ‚Ä…zka szaÅ‚wii
  • duży zÄ…bek czosnku lub 2 maÅ‚e
  • sól, pieprz cytrynowy
  • oliwa (ok. 1 Å‚yżki)
  • biaÅ‚e wino (ok. 3-4 Å‚yżki)

Rybę dokładnie oczyść (oskrob z łusek, odetnij płetwy, dokładnie umyj środek). Rozetnij trochę brzuch. Młody czosnek pokrój w plasterki. Suma posól i posyp pieprzem cytrynowym. Fenkuła pokrój w długie słupki. Brzuch ryby napełnij plasterkami czosnku, natką pietruszki, liśćmi kopru włoskiego i szałwią i połóż na dużym kawałku papieru do pieczenia.

Pozostałymi ziołami obłóż z wierzchu rybę, w okół daj pokrojony korzeń fenkuła. Całość skrop oliwą oraz obficie polej białym winem. Zwiń arkusz papieru tworząc pakunek i umieść w żarodopornym naczyniu.

Piecz ok 30 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.

sum afrykański z koprem włoskim

 

Sum afrykański z koprem włoskim i białym winem

Sum afrykański z koprem włoskim i białym winem

Dania główneRyby i owoce morza
Author: Agata

Get Connected