Dość często zakupy jedzeniowe robię pod wpływem impulsu. Tym razem, w moim ulubionym warzywniaku, rzucił mi się w oczy młody koper włoski (fenkuł), z polskiej hodowli. Wiadome było od razu, że zaraz będę go mieć :)
Jak się okazało, super komponuje się z rybą. Sum afrykański ma delikatne mięso o małej zawartości tłuszczu i wysokiej zawartości białka. Myślę, że będzie smakować tym, którzy ryb niby nie lubią ;) – nie ma prawie ości, w smaku jest podobny do mięsa cielęcego. Do tego koper włoski, świeże zioła i białe wino.
Składniki:
- 1 sum afrykański 700-800g
- 1 młody koper włoski
- natka pietruszki
- gałązka szałwii
- duży ząbek czosnku lub 2 małe
- sól, pieprz cytrynowy
- oliwa (ok. 1 łyżki)
- białe wino (ok. 3-4 łyżki)
Rybę dokładnie oczyść (oskrob z łusek, odetnij płetwy, dokładnie umyj środek). Rozetnij trochę brzuch. Młody czosnek pokrój w plasterki. Suma posól i posyp pieprzem cytrynowym. Fenkuła pokrój w długie słupki. Brzuch ryby napełnij plasterkami czosnku, natką pietruszki, liśćmi kopru włoskiego i szałwią i połóż na dużym kawałku papieru do pieczenia.
Pozostałymi ziołami obłóż z wierzchu rybę, w okół daj pokrojony korzeń fenkuła. Całość skrop oliwą oraz obficie polej białym winem. Zwiń arkusz papieru tworząc pakunek i umieść w żarodopornym naczyniu.
Piecz ok 30 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.