
Dość często zakupy jedzeniowe robię pod wpływem impulsu. Tym razem, w moim ulubionym warzywniaku, rzucił mi się w oczy młody koper włoski (fenkuł), z polskiej hodowli. Wiadome było od razu, że zaraz będę go mieć :)
Jak siÄ™ okazaÅ‚o, super komponuje siÄ™ z rybÄ…. Sum afrykaÅ„ski ma delikatne miÄ™so o maÅ‚ej zawartoÅ›ci tÅ‚uszczu i wysokiej zawartoÅ›ci biaÅ‚ka. MyÅ›lÄ™, że bÄ™dzie smakować tym, którzy ryb niby nie lubiÄ… ;) – nie ma prawie oÅ›ci, w smaku jest podobny do miÄ™sa cielÄ™cego. Do tego koper wÅ‚oski, Å›wieże zioÅ‚a i biaÅ‚e wino.
Składniki:
- 1 sum afrykański 700-800g
- 1 młody koper włoski
- natka pietruszki
- gałązka szałwii
- duży ząbek czosnku lub 2 małe
- sól, pieprz cytrynowy
- oliwa (ok. 1 łyżki)
- białe wino (ok. 3-4 łyżki)
Rybę dokładnie oczyść (oskrob z łusek, odetnij płetwy, dokładnie umyj środek). Rozetnij trochę brzuch. Młody czosnek pokrój w plasterki. Suma posól i posyp pieprzem cytrynowym. Fenkuła pokrój w długie słupki. Brzuch ryby napełnij plasterkami czosnku, natką pietruszki, liśćmi kopru włoskiego i szałwią i połóż na dużym kawałku papieru do pieczenia.
Pozostałymi ziołami obłóż z wierzchu rybę, w okół daj pokrojony korzeń fenkuła. Całość skrop oliwą oraz obficie polej białym winem. Zwiń arkusz papieru tworząc pakunek i umieść w żarodopornym naczyniu.
Piecz ok 30 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.