Kawa mrożona do idealny letni napój. Ochładza, a jednocześnie jest deserem. Takie 2 w 1, do przygotowania w chwilę. Suszona lawenda daje bardzo ciekawy smak, który zdecydowanie kojarzy mi się z latem. Mam nadzieję, że macie zapas suszonej lawendy, aby móc ten smak odtworzyć również w chłodniejsze dni.
Składniki (na 2 porcje):
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki cukru lawendowego
- 50 ml zimnej wody mineralnej
- 100ml zimnego mleka
- 100ml śmietany kremówki
Kremówkę ubij,jednak nie na bardzo sztywno.
Do shakera (lub słoika) wsyp kawę, cukier, kilka pokruszonych kostek lodu i wlej wodę. Zamknij szczelnie i energicznie potrząśnij aż do uzyskania piany.
Kawę mrożoną przelej do szklanek, wlej mleko, a na koniec bitą śmietanę. Z wierzchu posyp obficie suszoną lawendą.
4 komentarze
jagienka says:
ale pychota
http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/
Beta says:
Witam, w piątek wieczorem znalazłam tę stronę i przepadłam. Dwa dni wertowałam całego bloga. Bardzo apetyczny. I dzisiaj już skorzystałam z przepisu na śniadanie. Zainspirowała mnie sakiewka z szynki. Zapisałam sobie więcej przepisów do spróbowania a na nowe wpisy czekam z niecierpliwością. Pozdrawiam.
Agata says:
Dziękujemy, bardzo nam miło czytając tak ciepłe słowa :)
gin says:
Lubię lawendę, na przykład w ciasteczkach, ale do kawy z nią jakoś nie mogę się przekonać… Może to taka rzecz, do której trzeba dorosnąć? ;)