Kawa mrożona z lawendą

Kawa mrożona do idealny letni napój. Ochładza, a jednocześnie jest deserem. Takie 2 w 1, do przygotowania w chwilę. Suszona lawenda daje bardzo ciekawy smak, który zdecydowanie kojarzy mi się z latem. Mam nadzieję, że macie zapas suszonej lawendy, aby móc ten smak odtworzyć również w chłodniejsze dni.

Kawa mrożona z lawendą

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki cukru lawendowego
  • 50 ml zimnej wody mineralnej
  • 100ml zimnego mleka
  • 100ml śmietany kremówki

Kremówkę ubij,jednak nie na bardzo sztywno.

Do shakera (lub słoika) wsyp kawę, cukier, kilka pokruszonych kostek lodu i wlej wodę. Zamknij szczelnie i energicznie potrząśnij aż do uzyskania piany.

Kawę mrożoną przelej do szklanek, wlej mleko, a na koniec bitą śmietanę. Z wierzchu posyp obficie suszoną lawendą.

Kawa mrożona z lawendą

 

Kawa mrożona z lawendą


DeseryNapoje
Author: Agata

Get Connected

    4 komentarze

  1. Beta says:

    Witam, w piątek wieczorem znalazłam tę stronę i przepadłam. Dwa dni wertowałam całego bloga. Bardzo apetyczny. I dzisiaj już skorzystałam z przepisu na śniadanie. Zainspirowała mnie sakiewka z szynki. Zapisałam sobie więcej przepisów do spróbowania a na nowe wpisy czekam z niecierpliwością. Pozdrawiam.

  2. gin says:

    Lubię lawendę, na przykład w ciasteczkach, ale do kawy z nią jakoś nie mogę się przekonać… Może to taka rzecz, do której trzeba dorosnąć? ;)