Gorąca bagietka z gorzką czekoladą to małe danie, które zaspakaja zarówno głód, jak i chęć na coś słodkiego :) Obowiązkowo z solą, najlepiej gruboziarnistą!
Składniki (na 1 sztukę):
- ok. 8cm kawałek bagietki (użyłam razowej z ziarnami)
- 20g gorzkiej czekolady
- sól (najlepiej gruboziarnista
Kawałek bagietki przekrój wzdłuż na pół i podgrzej w piekarniku, aż będzie ciepła (najlepiej wstawić pod górną grzałkę). Wyjmij z piekarnika i włóż w środek kawałek gorzkiej czekolady (ok. 1/5-1/4 tabliczki) i posyp solą.
Ściśnij mocno (ja po prostu zawiązałam sznureczkiem ;) ), aby czekolada się roztopiła pod wpływem ciepła.
9 komentarzy
Magda says:
uwielbiam takie słodko-słone smaki!
przecinkowa says:
Prezentuje się rewelacyjnie – jadłam takie podobne we Francji ale bez soli. Muszę wypróbować Twoją wersję!
kasandraa6 says:
śliczne zdjęcia
alebabka.blogspot.com says:
lecę do sklepu bo dostałam takiej ochoty na taka bagietkę że nie wytrzymam:)
Sylwia says:
I o to właśnie chodzi, żeby zaspokajać pragnienia:))))
Ola says:
ale pomysłowe! btw. ja zawsze solę nutellę :)
Agata says:
Tak sobie myślę, że zamiast soli można dać posiekane orzeszki solone ;) Wiecie, mogę jeść tylko czekoladę min. 70% kakao, więc takie rozwiązanie to dla mnie substytut nutelli ;)
Cieszę się, że również Wam spodobał się ten pomysł :)
bernadeta says:
odwazne polaczenie jak dla mnei i ciekawe.
gin says:
Ciekawie musi smakować czekolada z solą. Dość ostrożnie podchodzę do takich rozwiązań, ale zazwyczaj mi smakują :)