Zupa z czerwonej kapusty

Czerwoną (modrą) kapustę używałam głównie do surówki, którą bardzo lubię zimową porą. Nie wierzyłam, że może smakować tylko w takiej postaci :) Dlatego zrobiłam zupę z czerwonej kapusty, która jest słodko-kwaśna, mocno doprawiona pieprzem.  Jest bardzo smaczna i rozgrzewająca, idealna do zjedzenia po przyjściu z zimowego spaceru z kromką żytniego chleba.

Zupa z czerwonej kapusty

Składniki:

  • pół niewielkiej czerwonej kapusty (ok. 600g) cienko poszatkowanej
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 2 łyżki masła
  • 3 jabłka
  • sok z pół cytryny
  • łyżka octu winnego
  • 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1,5 litra bulionu

Sposób przygotowania:

  1. 2 jabłka pokrój (nie obieraj ze skórki) w kostkę o boku ok. 2 cm
  2. W garnku rozpuść masło i zeszklij cebulę.
  3. Dodaj pokrojone jabłka i kapustę i duś ok 5 minut, aż kapusta stanie się lekko przezroczysta, a jabłka trochę zmiękną.
  4. Dodaj sok z cytryny, ocet i duś kolejne 5 minut
  5. Następnie dodaj wino oraz bulion i gotuj ok. 20 minut, aż kapusta będzie miękka
  6. Dopraw solą i pieprzem.
  7. Zupę z czerwonej kapusty podawaj z jabłkiem startym na grubych oczkach  (tu wykorzystasz trzecie jabłko, które zostało).
  8. Wierzch posyp posiekaną natką pietruszki.

Zupa z czerwonej kapusty

Zupa z czerwonej kapusty


Zupy
Author: Agata

Get Connected

    4 komentarze

  1. ian says:

    zrobiłam wg przepisu, tylko nie miałam soku z cytryny, Mimo to wyszła bardzo fajna. synek powiedział: ooo barszcz!!!!!!!!!!!!!:)
    będę wracać do tego przepisu-ile można jeść surówke z kapusty! ten przepis jest bardzo pobodny do opcji kapusta zasmażana tylko bez zasmażrki i z bulionem. Opcja bardzo fajna polecam