Czerwoną (modrą) kapustę używałam głównie do surówki, którą bardzo lubię zimową porą. Nie wierzyłam, że może smakować tylko w takiej postaci :) Dlatego zrobiłam zupę z czerwonej kapusty, która jest słodko-kwaśna, mocno doprawiona pieprzem. Jest bardzo smaczna i rozgrzewająca, idealna do zjedzenia po przyjściu z zimowego spaceru z kromką żytniego chleba.
Składniki:
- pół niewielkiej czerwonej kapusty (ok. 600g) cienko poszatkowanej
- 1 cebula drobno pokrojona
- 2 łyżki masła
- 3 jabłka
- sok z pół cytryny
- łyżka octu winnego
- 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 1,5 litra bulionu
Sposób przygotowania:
- 2 jabłka pokrój (nie obieraj ze skórki) w kostkę o boku ok. 2 cm
- W garnku rozpuść masło i zeszklij cebulę.
- Dodaj pokrojone jabłka i kapustę i duś ok 5 minut, aż kapusta stanie się lekko przezroczysta, a jabłka trochę zmiękną.
- Dodaj sok z cytryny, ocet i duś kolejne 5 minut
- Następnie dodaj wino oraz bulion i gotuj ok. 20 minut, aż kapusta będzie miękka
- Dopraw solą i pieprzem.
- Zupę z czerwonej kapusty podawaj z jabłkiem startym na grubych oczkach (tu wykorzystasz trzecie jabłko, które zostało).
- Wierzch posyp posiekaną natką pietruszki.
4 komentarze
magda says:
zupa z czerwonej kapusty? nigdy takiej nie jadłam! podoba mi się ten pomysł, chętnie bym spróbowała :)
Agata says:
spróbuj, może tez Ci posmakuje. jest naprawdę smaczna i tania ;)
abcmojejkuchni says:
mnie sie podoba i zupa, i rondelek i zdjęcia:) Bardzo kusząca propozycja:) Pozdrawiam:)
ian says:
zrobiłam wg przepisu, tylko nie miałam soku z cytryny, Mimo to wyszła bardzo fajna. synek powiedział: ooo barszcz!!!!!!!!!!!!!:)
będę wracać do tego przepisu-ile można jeść surówke z kapusty! ten przepis jest bardzo pobodny do opcji kapusta zasmażana tylko bez zasmażrki i z bulionem. Opcja bardzo fajna polecam