Do tej pory używałam głównie lemon curd, czyli kremu na bazie żółtek, soku z cytryny, cukru i masła. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby w podobny sposób zrobić krem z pomarańczy. Zostały mi żółtka z białej pavlovej, które postanowiłam tak właśnie wykorzystać.
Orange curd można wykorzystać na wiele sposobów: do mazurków, do tart, do naleśników, ciasta drożdżowego. Nie mogę się oprzeć od wyjadania go łyżeczką :) Po przygotowaniu można go przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.
Składniki (na 3 małe słoiki):
- 6 żółtek
- 1/2 szklanki cukru
- sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 1/2 kostki masła (100g)
Sposób przygotowania:
- Å»ółtka umieść w metalowej lub żaroodpornej misce. Ubij chwilę z cukrem i dodaj sok z pomarańczy.
- Postaw miskę z żółtkami na garnku z gotującą się wodą tak, aby dno miski nie dotykało tafli wody.
- Masę stale mieszaj (trzepaczką) aż zacznie gęstnieć – potrwa to ok. 20-30 minut.
- Zdejmij miskę i dodaj posiekane masło i skórkę z pomarańczy. Wymieszaj wszystko i przełóż krem do słoików.
- Po wystygnięciu przechowuj w lodówce (do 2 tygodni).