Orange curd

Do tej pory używałam głównie lemon curd, czyli kremu na bazie żółtek, soku z cytryny, cukru i masła. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby w podobny sposób zrobić krem z pomarańczy. Zostały mi żółtka z białej pavlovej, które postanowiłam tak właśnie wykorzystać.

Orange curd

Orange curd można wykorzystać na wiele sposobów: do mazurków, do tart, do naleśników, ciasta drożdżowego. Nie mogę się oprzeć od wyjadania go łyżeczką :) Po przygotowaniu można go przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.

 Składniki (na 3 małe słoiki):

  • 6 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru
  • sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 1/2 kostki masła (100g)

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka umieść w metalowej lub żaroodpornej misce. Ubij chwilę z cukrem i dodaj sok z pomarańczy.
  2. Postaw miskę z żółtkami na garnku z gotującą się wodą tak, aby dno miski nie dotykało tafli wody.
  3. Masę stale mieszaj (trzepaczką) aż zacznie gęstnieć – potrwa to ok. 20-30 minut.
  4. Zdejmij miskę i dodaj posiekane masło i skórkę z pomarańczy. Wymieszaj wszystko i przełóż krem do słoików.
  5. Po wystygnięciu przechowuj w lodówce (do 2 tygodni).

Orange curd

 

Orange curd

 
Przepisy na desery owocowe

Przepisy
Author: Agata

Get Connected