Różowy cukier piwoniowy

Kolorowy cukier łatwo wykonać samemu. Można dodać do cukru barwnik spożywczy lub zabarwić całkiem naturalnie. Piwonie to kwiaty jadalne, więc bez obaw możecie przygotować z nich różowy cukier. Nie jest on aromatyczny, ale ma bardzo ładny kolor. Będzie się on ładnie prezentować w cukierniczce lub na kruchych ciasteczkach czy naleśnikach.

Różowy cukier piwoniowy

Wystarczy utrzeć w moździerzu płatki piwonii z cukrem, by mieć różowy cukier. Prawda, że proste?:)

Różowy cukier piwoniowy

Składniki:

  • płatki z jednej piwonii
  • 500 g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Utrzyj w moździerzu płatki piwonii z cukrem.
  2. Wysusz cukier – albo w temperaturze pokojowej (wystarczy go rozsypać na talerze) albo w piekarniku (w uchylonym piekarniku nagrzanym do 50 stopni na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia).
  3. Na koniec ponownie utrzyj, aby nie było grudek.

Różowy cukier piwoniowy

Różowy cukier piwoniowy

Różowy cukier piwoniowy

 

 


Przetwory
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze

Pozostaw odpowiedź Sonia Anuluj pisanie odpowiedzi