Lemoniada jest idealna na upalną pogodę. Cytryna zapewnia orzeźwienie, chabry aromatu i uroku. Wystarczy pójść na łąkę, zebrać kilka kwiatków i już :) Część do wazonu, część do zaparzenia.
Po raz kolejny fotografując lemoniadę z kwiatami, gościnnie występuje pszczoła, którą zauważyłam dopiero na zdjęciach :)
Składniki:
- 1/3 szklanki kwiatków chabrów
- pół szklanki wrzątku
- sok z połowy cytryny
- 1,5 szklanki wody mineralnej, może być gazowana
Sposób przygotowania:
- Kwiatki chabrów zalej wrzątkiem. Przykryj talerzykiem i zaparzaj 10 minut. Jeśli lubisz słodkie napoje, to jest moment, aby posłodzić 1 łyżkę cukru.
- Przecedź napar i go ostudź.
- Dolej 1,5 szklanki wody mineralnej i wyciśnięty sok z połowy cytryny.
- Całość schłodź mocno w lodówce
2 komentarze
zufik says:
To musi być smak! podobno wino z chabrów jest pyszne, ale nigdy nie piłam ani nie robiłam:)
Jagienka says:
bardzo ciekawy przepis – chciałam ostatnio nazbierać chabrów i zasuszyć ale u mnie już chyba przekwitły ;-(