Lemoniada chabrowo-cytrynowa

Lemoniada jest idealna na upalną pogodę. Cytryna zapewnia orzeźwienie, chabry aromatu i uroku. Wystarczy pójść na łąkę, zebrać kilka kwiatków i już :) Część do wazonu, część do zaparzenia.

Lemoniada chabrowo-cytrynowa

 

Po raz kolejny fotografując lemoniadę z kwiatami, gościnnie występuje pszczoła, którą zauważyłam dopiero na zdjęciach :)

 

Lemoniada chabrowo-cytrynowa

Składniki:

  • 1/3 szklanki kwiatków chabrów
  • pół szklanki wrzątku
  • sok z połowy cytryny
  • 1,5 szklanki wody mineralnej, może być gazowana

Sposób przygotowania:

  1. Kwiatki chabrów zalej wrzątkiem. Przykryj talerzykiem i zaparzaj 10 minut. Jeśli lubisz słodkie napoje, to jest moment, aby posłodzić 1 łyżkę cukru.
  2. Przecedź napar i go ostudź.
  3. Dolej 1,5 szklanki wody mineralnej i wyciśnięty sok z połowy cytryny.
  4. Całość schłodź mocno w lodówce

 

Lemoniada chabrowo-cytrynowa


Napoje
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze