Konkurs

W końcu nastała jesień! Czas wyciągnąć wełniane swetry i przestawić się na bardziej rozgrzewające potrawy. Czekolada na gorąco z dodatkiem przypraw korzennych to nasz ulubiony deser na listopadowe chłody. A jakie Wy macie pomysły na rozgrzewające dania?

Najciekawsze propozycje nagrodzimy!

kawa z pomarańczą w tle Czas na konkurs!

Aby wziąć udział w konkursie, wystarczy, że w komentarzu podzielicie się z nami przepisem na rozgrzewające danie z wykorzystaniem poniższych przypraw (może być danie główne, deser, napój, zupa – cokolwiek do jedzenia, co da uczucie ciepła na żołądku).

Konkurs

Do wygrania są 3 zestawy przypraw Kamis, w których znajdziecie:

  • Ocet balsamiczny z Modeny
  • Kamis Specialte: Curry indyjskie
  • Kamis Specialte: Pieprz młotkowany z kolendrą
  • Kamis Specialite: Ognista mieszanka przypraw
  • Kamis Specialite: Sol morska ziołowa
  • Kamis Specialite: Przyprawa do kawy i deserów
  • Kamis Specialite: Kardamon owoce
  • Kamis Specialite: Szafran nitki
  • Kamis Specialite: Gałka muszkatołowa
  • Ziele angielskie
  • Jałowiec
  • Oregano
  • Cząber
  • Tymianek
  • Chilli
  • pieprz cayenne

Konkurs trwa do 25 listopada. Spośród zgłoszeń wybierzemy 3 osoby, do których trafią zestawy przypraw.

Rozwiązanie konkursu

Dziękujemy wszystkim za udział w konkursie. Ale gorąco się zrobiło od samego czytania! Jak sami wiecie, wybór nie był prosty. Zestawy przypraw otrzymują:

  • Justyna za zupę: pikantną zupę curry z kurczakiem
  • Arcia za danie główne: lazanię
  • Nulek za deser: ostro wiśniowe muffiny

Gratulujemy!

Ze zwycięzcami skontaktujemy się mailowo :)

Przepisy
Author: Agata

Get Connected

    31 komentarzy

  1. iwona says:

    Najbardziej rozgrzewający jest kieliszek krupniku, w tym roku robiłam z tego przepisu:
    800g miodu (500ml)
    500ml spirytusu
    szklanka wody
    10 goździków
    2 laski cynamonu
    0,5 gałki muszkatałowej
    5 ziaren ziela angielskiego
    5 ziaren pieprzu
    skórka i sok z cytryny
    3 ziarna jałowca
    dodałam też kardamon mielony,
    bardzo mocno rozgrzewa, można też dolewać sobie do kawy lub herbaty, polecam

  2. gioioso767 says:

    Kochani, polecam na rozgrzanie się : zupę czosnkową…

    Kocham i ubóstwiam :)

    Składniki :

    1 litr bulionu, 2 – 3 główki czosnku, cebula, zielona pietruszka, sól, pieprz, czerstwe pieczywo, łyżeczka masła.

    Na masełku smażymy cebulę z czosnkiem, dodajemy do bulionu. W czasie gotowania kroimy pieczywo w kostki wrzucamy na patelnie ( gdzie był smażony czosnek z cebulą ). Dodajemy masło.
    Smazymy :)

    Bulion wlewamy do miseczki, posypujemy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem, układamy posiekaną natkę pietruszki, i na to grzanki………….. kochani !!!

    musicie to zjeść :D

  3. koniniak29 says:

    Najlepiej rozgrzewają skrzydełka z ryżem pieczone w piekarniku, oto przepis:

    2 szklanki ryżu
    1 cebula
    12 szt. skrzydełek

    ZALEWA:

    6 szklanek wody
    1/2 kostki masła
    2,5 łyżki wegety
    szczypta chili pieprz cayenne kamis
    1/2 łyżeczki pieprzu kamis
    2 zmiażdżone ząbki czosnku
    2 łyżeczki słodkiej papryki kamis
    1,5 łyżeczki CURRY kamis
    1 kostka rosołowa

    Suchy ryż wsypać do garnka lub naczynia żaroodpornego, ułożyć na nim ceculę pokrojoną w piórka i na to ułożyć skrzydełka i po mału zalać całość wcześniej zagotowaną zalewą, następnie wstawić do piekarnika i piec 1,5 godziny w 180 stopniach.
    Nic tak nie rozgrzewa jak moje skrzydełka w ryżu:) smacznego

  4. decorateacake says:

    Moja propozycja to wymieniona przez was „gorąca czekolada”, ale na trochę inny sposób.
    Idealna na zimne wieczory, nie za słodka, taka akurat, jednym słowem idealna.

    Na 500 ml napoju:
    500 ml mleka
    1 czubata łyżeczka kakao
    2-3 kostki czekolady (gorzka, mleczna lub biała, to już wasz wybór)
    łyżka miodu
    Szczypta:
    przyprawy do piernika
    imbiru (mielonego)
    świeżo startej gałki muszkatołowej KAMIS
    przyprawy do kaw i deserów KAMIS
    (dosłownie na końcówce noża) Chilli KAMIS
    opcjonalnie skórka z cytryny wielkości opuszka palca

    Mleko wlać do małego garnka, podgrzać. Wszystkie przyprawy, kakao i miód dodać do mleka. Czekać aż lekko się zagotuje. Z przyprawami to zależy od was, lepiej dodać mniej a potem doprawić niż od razu na początku przesadzić. Tu uważać z chilli, jeżeli ktoś nie lubi ostrych rzeczy to uwaga, ale za to przez chilli napój nas naprawdę rozgrzeje. Gdy gotowy napój będzie już gorący. Odstawcie go na chwilę, przez dodaną czekoladę gorąca czekolada z góry lekko zgęstnieje, co robi czekoladę jeszcze lepszą. :D

    Smacznego!

    Oczywiście do gorącej czekolady obowiązkowy potrzebny jest koc i dobry film!!!

  5. easy peasy says:

    Pyszne rozgrzewające spagetti wg Dorotki :)
    Niezbędny będzie pełnoziarnisty makaron spagetti;
    puszka tuńczyka w sosie własnym, koniecznie w kawałkach;
    puszka posiekanych pomidorów;
    sól morska;
    pieprz;
    odrobina pieprzu cayenne;
    imbir;
    cynamon;
    oliwa z oliwek;
    Na rozgrzaną patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, wrzucamy odsączonego tuńczyka, doprawiamy pieprzem, solą, pieprzem cayenne zalewamy pomidorami z puszki, w tym samym czasie gotujemy makaron. Gdy pomidory odparują podlewamy odrobiną wody z ugotowanego makaronu. Doprawiamy imbirem i cynamonem. Czekamy aż sos zgęstnieje. Do odparowanego sosu wrzucamy ugotowany makaron. Gotowe:)
    Już sam zapach rozgrzewa nie wspominając o rozgrzanym brzuszku :))))

  6. Kalina says:

    Moją propozycją jest kubek rozgrzewającego wina, który najlepiej sprawdza się w chłodne jesienne i zimowe wieczory.

    Składniki:

    1-2 laska cynamonu
    3 goździki
    1 ziarno kardamonu
    szczypta gałki muszkatołowej
    pół pomarańczy
    1 butelka półwytrawnego czerwonego wina
    kieliszek rumu

    Wino wlewamy do garnka, dodajemy do niego przyprawy oraz pokrojoną w plastry pomarańczę, dolewamy kieliszek rumu i zostawiamy na 20 minut na bardzo niskim ogniu.

    Trzeba pamiętać, że ten napój nie może się zagotować, ponieważ wtedy wyparuje alkohol.

    Kiedy wino przeszło już zapachami przypraw i jest gorące, należy podać je w kubkach i delektować się jego piękną wonią i rozgrzewającym smakiem.

  7. OlaJ says:

    Pikantna zupa dyniowa:

    – 1 kg dynii
    – 2 średnie cebule
    – kilka ząbków czosnku (wg. upodobań)
    – szklanka mleka
    – bulion – może być z kostki lub bulionetki
    – swieża papryczka chilli
    – pół kostki masła

    W garnku roztapiamy masło (większość podanego w przepisie), wrzucamy pokrojoną w kostkę i obraną ze skóry dynię, dusimy. Po kilku minutach (ok. 5 minut) dorzucamy pokrojoną cebulę, czosnek i papryczkę chilli oraz resztę masła. Dusimy wszystko kilka minut (kolejne 5 minut) po czym dolewamy bulion (ok pół litra lub litr jeśli chcemy aby zupa była rzadsza). Gotujemy zupę ok 10 minut, na koniec dolewamy szklankę mleka. Odstawiamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu całość miksujemy i doparawiamy za pomocą: chilli lub pieprzu cayenne, soli i szczypty gałki muszkatałowej. Można także dodać odrobinkę curry aby nadać zupie innego, bardziej egzotycznego charakteru. Przed podaniem zupę posypać pociętą natką pietruszki :)

    Zupa jest cudownie rozgrzewająca, sycąca i przepieknie się prezentuje na stole w te chłodne, jesienne dni :)

  8. Studenciak says:

    Żeby danie naprawdę rozgrzewało, nie wystarczy żeby było ciepłe – musi być również ostre, dlatego idealnym daniem będzie ryż na sypko z warzywami.
    Potrzebujemy:
    2 szklanki ryżu białego długoziarnistego,
    papryka czerwona,
    papryka żółta,
    papryka zielona,
    2-3 papryczki jalapeno,
    kukurydza,
    cebula.
    Ryż płuczemy, do czasu aż woda straci mleczny kolor. Następnie do garnka wlewamy 3 szklanki wody do której dodajemy przyprawy:
    pół łyżeczki chilli,
    pół łyżeczki gałki muszkatołowej
    łyżeczka curry,
    szczypta kardamonu,
    szczypta soli.
    Dodajemy ryż , stawiamy na gaz i gotujemy do czasu, aż ryż wchłonie całą wodę. W tym czasie kroimy warzywa i wrzucamy je na patelnie. Ja przyprawiam je oregano, ziołami prowansalskimi, papryką ostrą. Gdy ryż będzie gotowy przekładamy go na patelnie i wszystko razem mieszamy. Gotowe danie można posypać do smaku tymiankiem.
    Taka potrawa rozgrzeje każdego, a już na pewno miłośników ryżu!

  9. Angelika says:

    Jesienne ziemniaczki z bakłażanem i pieczarkami.

    Składniki:
    1 bakłażan
    350g ziemniaków
    200g pieczarek
    1 duża cebula
    200ml domowego przecieru pomidorowego albo kupnej passaty
    jedno małe chilli bądź szczypta chili w proszku
    oliwa z oliwek
    parmezan
    pieprz cayene,tymianek,oregano,sól morska ziołowa

    Bakłażana pokroić w cienkie plasterki i posypać solą. Odstawić na 30
    minut w celu pozbycia się goryczki. W międzyczasie pokroić ziemniaki w
    kostkę, cebulę w piórka i chilli w drobne kawałki lub dodać szczyptę chili w proszku. Bakłażana
    opłukać. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Zeszklić cebulę wraz z
    połową ziół i chilli. Dodać bakłażana, pieczarki i ziemniaki.
    Smażyć na dużym ogniu przez 6-7 minut. Po tym czasie dodać przecier
    pomidorowy, łyżkę parmezanu i resztę ziół. Dusić do miękkości
    przez ok 25min, co jakiś czas mieszając i podlewając wodą. Podawać
    gorące posypane parmezanem.

  10. Krzysztof says:

    Dyniowe ragout z kurczakiem.

    Składniki:
    400 g miąższu z dyni
    200 g filetu z piersi kurczaka
    200 g brązowego ryżu
    1 biała cebula
    2 ząbki czosnku
    mały kawałek-tak ok.1,5 cm imbiru
    1/2 szklanki bulionu drobiowego
    2 łyżki oleju
    1 łyżka śmietanki słodkiej
    sok z cytryny
    sos sojowy
    sól
    pieprz
    1 garść suszonej żurawiny
    szczypta chilli

    Filet pokroić w paski i skropić sokiem z cytryny oraz sosem sojowym. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Dynię pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Imbir obrać i zetrzeć na tarce. Składniki wrzucić do rondla na rozgrzany olej, zeszklić. Dodać mięso, wymieszać i smażyć na złoty kolor. Wrzucić dynię, doprawić solą, pieprzem oraz szczyptą chilli. Wlać do rondla bulion i śmietankę i dusić pod przykryciem około 20 minut. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Nakładać na talerz a na nim dyniowe ragout. Posypać żurawinami.

  11. Justyna says:

    Pikantna zupa curry z kurczakiem

    Składniki : ( na ok 10 porcji )
    -1,2 kg kurczaka
    – 3 listki laurowe
    – 2 pory (białe części )
    – 5 całych goździków
    – 5 jagód jałowca
    – 2 marchewki
    – 8 dag masła
    – 2 cebule
    -sól morska
    – pieprz cayenne
    -5 dag wcześniej podprażonych na patelni migdałów
    – 5 gad mąki
    -2 łyżki mielonego curry
    – 10 dag kremówki

    Do garnka wkładamy kurczaka,liście laurowe, jagody jałowca, goździki. Całość zalewamy 3 litrami wody. Gotujemy godzinę. W między czasie obieramy marchew i cebulę, płuczemy 1 pora.Tniemy w pół i wkładamy w połowie czasu gotowania kurczaka do wywaru.
    Następnie po godzinie wyjmujemy kurczaka. Studzimy. Oddzielamy mięso od kości.Wywar przecedzamy przez sito ( powinno być go około 2,5 litra ). Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy mąkę,robimy zasmażkę. Posypujemy ją curry,mieszamy. Dodajemy zasmażkę do rosołu,mieszając a by nie było grudek.Gotujemy na małym ogniu 20 minut.
    Drugiego oczyszczonego pora kroimy w krążki lub półplasterki. Mięso dzielimy na mniejsze kawałki. Dodajemy razem z porem pod koniec gotowania tyle,żeby się ogrzały. Całość zaciągamy śmietaną,solimy, doprawiamy pieprzem cayenne ( nie podaje dokładnej ilości każdy ma swoją tolerancję ostrych smaków i doprawi według własnego gustu ),posypujemy uprażonymi migdałami, podajemy.

  12. Eureka says:

    Czy istnieje bardziej rozgrzewające danie od meksykańskiego „Chili con carne”, czyli chili z mięsem? Ja robię go w następujący sposób:

    Składniki:
    – 0,5-0,7 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
    – puszka kukurydzy
    – puszka czerwonej fasoli
    – pół puszki zielonego groszku
    – 2 papryki (może być czerwona i zielona)
    – 1 duża cebula lub 2 mniejsze
    – 3 ząbki czosnku
    – puszka pomidorów
    – przyprawy Kamis: chili, ognista mieszanka przypraw, sól ziołowa, oregano, opcjonalnie pieprz cayenne

    Pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek podsmażam na oleju na złoty kolor, dodaję mięso i dalej podsmażam, a następnie podlewam wodą, dodaję kukurydzę, groszek i fasolę oraz przyprawy (ostrożnie, łatwiej dodać przyprawy niż je usunąć z dania) i duszę pod przykryciem. Nieco później dodaję pokrojoną paprykę (aby nie dopuścić do jej rozpadnięcia) i przetarte pomidory z puszki. Jeśli danie jest zbyt gęste, dolewam wodę (konsystencja ma być gęstej zupy). Duszę do momentu, aż zmięknie papryka. Sprawdzam, czy danie jest odpowiedni pikantne i kończę gotowanie. Moi domownicy najbardziej lubią to danie z chrupiącym pieczywem z tostera. Idealne danie na zimowy, rozgrzewający posiłek, szczerze polecam!

  13. Ania says:

    Rosół z kaczki:

    2,5 l wody
    1 kg kaczki
    40 dag włoszczyzny bez kapusty
    sól, pieprz, przyprawa do zup KAMIS
    natka pietruszki

    Kaczkę umyć i zalać wodą, następnie posolić i ugotować na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodać oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę. Potem wyjąć miękkie mięso, a rosół doprawić do smaku. Dodać makaron i posiekaną natkę pietruszki.

  14. alimaslarz says:

    Zupa krem z dyni z rozgrzewającym winem

    Składniki

    700g grubo startej dyni
    1l bulionu wołowego
    70 g posiekanej cebuli
    2 łyżki masła
    150 ml białego wina
    200 ml śmietany kremówki
    1/2 startego surowego ziemniaka
    1 łyżka octu balsamicznego z Modeny
    sól morska ziołowa. pieprz cayenne , onista mieszanka przypraw, gałka muszkatołowa (ilości przypraw zależne od naszego smaku czy bardziej ostre czy mniej

    W garnku rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę. Dodać dynię i krótko podsmażać. Zalać winem i bulionem gotować aż dynia będzie bardzo miękka (około 20 minut). Dodać startego ziemniaka i chwilę gotować. Zdjąć z palnika i blendować blenderem.
    Dodać śmietanę ponownie zagotować, doprawić solą morską ziołową, pieprzem cayenne, gałką muszkatołową, ognistą mieszanką przypraw nie przedobrzyć, 1 łyżkę octu balsamicznego z Modeny.
    Podawać z pestkami słonecznika i dyni.

    Ja dekoruję jeszcze listkami z bazyli , którą uprawiam na oknie w kuchni z innymi ziołami tworzącymi zielnik kuchenny. Zupa tak rozgrzewa , że konsumenci jedząc rozbierają się do rosołu.

  15. Nulek says:

    Wiecie, co Wam powiem?
    SŁODKOŚCI RÓWNIEŻ MOGĄ ROZGRZEWAĆ, i to lepiej niż niejedna zupka… Wystarczy dodać odpowiednie przyprawy!

    Dowód? Oto i on…

    OSTRO WIŚNIOWE MUFFINY
    czyli wiśnie z chili w papilotach ;)

    Składniki:

    250 ml mleka
    125 ml oleju
    2 szklanki mąki
    400 g wiśni (bez pestek, żeby nie było, że nie mówiłam)
    100 g cukru
    2 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki chili Kamis
    1/2 łyżeczki imbiru Kamis
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Kamis
    1/4 łyżeczki soli

    Przygotowanie:

    Mleko wlewamy do garnka, dodajemy olej, jaja i cukier. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
    Mąkę mieszamy z pozostałymi sypkimi składnikami (nie, wiśnie nie są sypkie, wiśnie zostawiamy na sam koniec, jak taką… wisienkę na torcie), a następnie stopniowo dosypujemy do garnka ze składnikami mokrymi i mieszamy delikatnie do momentu uzyskania jednolitej masy. Tak, teraz dodajemy wiśnie i też mieszamy.

    No a później już – jak to z muffinami – wykładamy papilotkami formy do muffinów i nakładamy ciasto – mniej więcej do 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 20-22 minuty (przy włączonym przez pierwsze 10 minut termoobiegu).

    Jeśli ktoś nie lubi chili – lepiej niech z niego zrezygnuje. Choć mnie osobiście wydaje się, że spokojnie mogłabym tam sypnąć 4 zamiast 2 łyżeczek… albo dodać np. odrobinę Kamisowej przyprawy ognistej. ;)

    Do takich słodko-ostrych i barrrrdzo rozgrzewających przekąsek polecam kubek korzennej herbaty i jakąś ostrą lekturę, np. kryminał skandynawski. No i kocyk. :) Zestaw idealny.

    Smacznego!

    A tutaj wizualizacja:
    http://img401.imageshack.us/img401/5449/e02s.jpg

  16. dorota54 says:

    IMBIROWY KREM Z MARCHEWKI

    Składniki:
    – 2 i 1/2 marchewki
    – duży korzeń imbiru
    – 2 cebule
    – 5 ząbków czosnku
    – 200 ml bialego wina stołowego
    – 500 ml jogurtu naturalnego
    – cytryna
    – 3 gałązki kolendry
    – 2 gałązki bazylii
    – 3- 4 kromki chleba
    – oliwa
    – suszone oregano, tymianek i bazylia
    – cukier, sól i pieprz

    Przygotowanie:
    Marchewkę obrać, umyć i pokroić w plasterki. Zioła opłukać, gałązkę bazylii odłożyć i resztę posiekać. Cytrynę sparzyć, osuszyć i otrzeć skórkę. Cebule i czosnek obrać i posiekać. Imbir obrać, zetrzeć na trace o drobnych oczkach. W garnku rozgrzać 1- 2 łyżki oliwy, wrzucić cebule, czosnek i marchewki, smażyć 5 minut. Wlać wino, dusić ok. 10 minut. Zalać wodą i gotować 30 minut. Chleb pokroić w kostkę. Ułożyć na blasze, skropić oliwą, posypać suszonym oregano, tymiankiem i bazylią. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st., aż grzanki będę złociste i chrupiące. Do zupy wsypać kolendrę i zmiksować na gładki krem. Dodać imbir, skórkę z cytryny, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Podgrzać, dodać 3/4 jogurtu i wymieszać. Zupę nalać do misek, ozdobić łyżką jogurtu i bazylią. Podawać z ciepłymi grzankami.

  17. Trawka cytrynowa says:

    Jesienią najlepiej rozgrzeje nas grzane wino, kakao albo ostra zupa. Ale nie zapominajmy o daniu głównym ,które tez może dać nam dobrego energetycznego kopa. Proponuję więc Red Curry. Curry robione na nutę tajską, ale w oparciu o polskie, dostępne jesienią warzywa. Gorąca atmosfera gwarantowana.

    Składniki:
    – podwójna pierś z kurczaka
    – 1 kabaczek, wydrążony z nasion, jak jest młody to może być ze skórką, pokrojony w księżyce
    – garśc migdałów
    – 1 łyżka pasty red curry
    – 1 marchewka
    – mleczko kokosowe (400ml)
    – 2 limonki
    – imbir wielkości kciuka
    – 3 łyżki sosu rybnego
    – 3 łyżki sosu sojowego
    – 3 ząbki czosnku
    – 3 łyżki cukru palmowego lub trzcinowego
    – ryż basmati, olej kokosowy lub roślinny do smażenia

    Sposób przygotowania:
    – kurczaka kroimy w cienkie paski i marynujemy w red curry, czosnku i imbirze i odstawiamy na minimum 30 minut (a najlepiej jeśli przetrzymamy go przez noc w lodówce)
    – przygotowujemy ryż według instrukcji na opakowaniu
    – zamarynowanego kurczaka wrzucamy na rozgrzany olej kokosowy lub roślinny, smażymy na dużym ogniu przez 3 minuty, zmniejszamy ogień i dodajemy puszkę mleczka kokosowego i dusimy kolejne 5 minut, doprawiamy sosem rybnym i dodajemy startą skórkę z limonki
    – na drugiej patelni rozpuszczamy cukier i dodajemy do niego sos sojowy. Na rozpuszczoną mieszankę wrzucamy pokrojoną w talarki marchewkę i zwiększamy ogień. Po 3 minutach dodajemy kabaczek i smażymy kolejne 3 minuty
    – w międzyczasie siekamy drobno migdały i prażymy na suchej małej patelni
    – ugotowany ryż rozkładamy na talerzu na to wykładamy mięso w sosie i usmażone warzywa, wszystko posypujemy rozdrobnionymi prażonymi migdalami i skrapiamy sokiem z limonki, można też posypać świeżą kolendrą lub startą skórką z limonki.

    Smacznego :)

  18. Dorcia31 says:

    Moim ulubionym rozgrzewającym daniem są sakiewki z kurczaka. Lista zakupów: filet z piersi kurczaka, ser feta, seler korzeniowy, marchewka, duża cebula, 4 ząbki czosnku, papryka: jedna żółta, jedna czerwona, oregano, pieprz, olej do smażenia, papier do pieczenia.

    Kurczaka kroimy w paseczki, podsmażamy na złoto, odkładamy do miseczki do późniejszego wykorzystania. Seler kroimy w słupki, papryke w paseczki, czosnek w plasterki. Na patelnię z tłuszczem po kurczaku wrzucamy najpierw czosnek, podsmażamy chwilę, dodajemy seler, cebulę ,na koniec paprykę. Chwilę podsmażamy, dodajemy pieprz i oregano. Robimy sakiewki z papieru do pieczenia: na dno warzywa, kurczak, posypujemy serem feta i zawiązujemy sakiewkę nitką. Układamy w szklanym naczyniu i do piekarnika na 20 minut w 180 stopniach. Podajemy zawiązane. Każdy sam rozpakowuje gorącą niespodziankę na talerzu. Nie warto solić. Sól z sera feta posoli nam i warzywa i kurczaka.

  19. mikusia89 says:

    Krem cebulowy z serowym posmakiem

    Składniki
    4 duże cebule
    1 litr wywaru warzywnego (rosołku – z Zielem angielskim Kamis)
    duża kostka serka topionego o smaku serowym ( lub 3 małe trójkąty)
    Kamis Specialte: Pieprz młotkowany z kolendrą
    Kamis Specialite: Sol morska ziołowa
    masło
    mąka
    świeża pietruszka

    Do zimnego wywaru wrzucamy serek topiony i miksujemy blenderem. Cebule kroimy w cienkie półplastry , podsmażamy na maśle do uzyskania złotego koloru (ok. 20 minut) ; pod koniec lekko oprószamy mąką , dalej podsmażając. Wlewamy zmiskowany wywar , doprawiamy do smaku solą Kamis i pieprzem Kamis (jego można dodać więcej , wtedy zupa będzie nieco ostrzejsza) , na końcu wrzucamy posiekana pietruszkę. Smacznego :)

  20. justyna8 says:

    Gwarantuję, że po takiej zupce jeszcze długo po jedzeniu będziemy trzymać się cieplutko:)

    Aromatyczna zupa z soczewicy z pomidorami

    Potrzebne:
    1 szklanka czerwonej soczewicy
    włoszczyzna: 2 marchewki, pietruszka, mały seler
    1 cebula
    pomidory w puszce – 1 puszka
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki oliwy
    pęczek posiekanej natki pietruszki
    2 ziarenka ziela angielskiego
    1 łyżeczka curry indyjskiego Kamis Specialte
    pół łyżeczki ognistej mieszanki przypraw Kamis Specialite
    pół łyżeczki tymianku
    pół łyżeczki oregano
    1 łyżeczka cząbru
    sól morska ziołowa Kamis Specialite i pieprz młotkowany z kolendrą Kamis Specialite
    6 szklanek wody

    Przygotowanie:
    Włoszczyznę oraz cebulę myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy chwilkę (2¬–3 minuty) na oliwie na średnim ogniu, po czym dodajemy wyciśnięty czosnek i przyprawy (curry, ognitą mieszankę, tymianek, oregano i cząber), podsmażamy do momentu, aż poczujemy roznoszący się zapach przypraw i dodajemy pomidory z puszki oraz ziele angielskie. Gotujemy całość przez 2 minuty, następnie wlewamy 6 szklanek wody. Gdy całość się zagotuje, dodajemy opłukaną soczewicę, gotujemy ją 15–20 min. Doprawiamy solą morską i pieprzem z kolendrą Kamis Specialite. Zupę przelewamy do miseczek i posypujemy natką. Zajadamy się!

  21. karolina says:

    Dla mnie ulubionym rozgrzewającym daniem jest oczywiście domowa pizza prosto z pieca! To też świetny sposób na wysprzątanie lodówki ;) ! do domowej pizzy możemy bowiem dodać wszystko, co zalega i na co tylko mamy ochotę. Istotą tego dania są oczywiście iście piekkkielniee rozgrzewające sosy! Także tabasco w ruch i do dzieła!
    Przepis na spód jest dziecinnie prosty i na prawdę zawsze się udaje:
    -pół kg mąki pszennej
    -ok 30 g drożdży (koniecznie świeżych ;)
    -150 ml wody – tym razem koniecznie ciepłej ;)
    -2,5 łyżki oliwy z oliwek
    -szczypta soli

    Zaczynamy oczywiście od drożdży, zalewamy je kilkoma łyżkami ciepłej wody, mieszamy i w ciepłe, suche miejsce odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy wzrośnie ich objętość- przystępujemy do wyrabiania ciasta. Mąkę przesiewamy, następnie dodajemy wyrośnięte drożdże, sól, resztę wody i oliwę. Całość należy wyrobić na elastyczną masę. Teraz formujemy ciasto w kulę i przykrywamy bawełnianą ściereczką. Powtarzamy krok pierwszy i odstawiamy ciacho do wyrośnięcia.
    .. a dalej? to już Wasza inwencja twórcza! Na mojej pizzy nie może zabraknąć bakłażana, kukurydzy i pomidora. Może pikantne pepperoni?
    Niech bazę koniecznie stanowi ostry sos (polecam tabasco, który dostępny jest w kuilku rodzajach – wiedzieliście? :) można go wymieszać z sosem ze świeżych pomidorów i podkład idealny!
    Dodam tylko, ze pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni przez jakieś 15-20 minutek oczywiście doglądając ;)
    Jak dobrze, że nadchodzą zimowe wieczory i objadanie się można zwalić na pogodę! Smakowicie Pozdrawiam!

  22. coulorek says:

    Najbardziej rozgrzewająca jest wołowina z chili! Przepis:
    -0,5 kg mielonego chudego mięsa wołowego
    -1 średnia cebula
    -6 zmielonych ząbków czosnku
    -1 puszka czerwonej fasoli
    -2 puszki pomidorów
    -1 szklanka wody
    -3 łyżeczki chili
    -1 łyżeczka zmielonego kminku
    -1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
    -1/2 łyżeczki pieprzu czarnego

    Należy zarumienić wołowinę na patelni, a następnie dodać zmielony czosnek i pokrojoną cebulę lekko mieszając. W dużym garnku trzeba połączyć pomidory (z zalewą), fasolkę (opłuczoną, bez zalewy), wodę i wszystkie przyprawy. (bez soli – chili wystarczy). Kiedy cebula trochę zmięknie, dodać wołowinową mieszankę do garnka z pomidorami i fasolką. Pąrządnie zamieszać. Teraz pozostało nam już tylko czekać 2-3 godziny gotując wszystko na wolnym ogniu i pozwolić by zadziała się magia!
    Smacznego!

  23. anoli101 says:

    krem pomidorowy z oregano i tymiankiem
    sałatka Afordyta z owocami morza polana kroplami octu balsamicznego z Modeny dla NIEJ
    sałatka Casanova z polędwicą marynowaną w ognistej mieszance przypraw dla NIEGO
    gorąca czekolada z owocami z domieszką kardamonu.

    Dla tych którzy potrafią gotować oczami wyobraźni polecam rozgrzewający przepis poniżej.

    SKŁADNIKI:
    • Miłość
    • Wyznaczenie priorytetów
    • Akceptacja
    • Pasja
    • Otwarte ramiona i otwarte serce

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
    1.Miłość jest jak drożdże – dodajesz troszkę, a w zamian otrzymujesz dużo. Jeśli więc chcesz więcej miłości, zacznij dodawać jej więcej do wszystkiego co robisz.
    2.Kolejność dodawania składników ma w przepisie znaczenie. Tak samo jak i w życiu. Najpierw dodaj miłość, a reszta sama nabierze kształtu. Każda garstka miłości zostanie Ci wynagrodzona.
    3.Dodaj akceptację do codziennego życia. Nie możesz prawdziwie kochać innych i siebie, jeżeli ta miłość nie jest bezwarunkowa. Jeżeli Twój nierozsądny nastolatek lub uparty przyjaciel sprawia, że się gotujesz, wytrzymaj. Końcowy rezultat – miłość bez tajemnic, oceniania, barier lub ukrytych zamiarów – jest wart tego wysiłku.
    4.Rób to, co robisz, ale z sercem. Rzeczy, które robisz z pasją, mają większe szansę uszczęśliwienia Cię.
    5.Dziel się przepisami. Jeżeli masz ulubiony przepis, to pewnie chcesz, by inni spróbowali Twojej potrawy. Zrób tak samo z miłością. Każdego dnia powiedz „Kocham Cię” tej wyjątkowej osobie. Bierz ludzi w objęcia, a nie ściskaj im tylko dłoni.

    PODAWAĆ : Tylu osobom, ile tego potrzebują!

  24. vikkaj says:

    Przepis na herbatę z imbirem i kardamonem!!!

    Przygotowanie herbaty z imbirem jest proste i tanie. Najszybsza wersja polega na dodaniu do herbaty plasterka świeżego imbiru lub imbiru w proszku.

    Oryginalny przepis jest bardziej czasochłonny, ale uzyskany napar jest aromatyczny i zdrowszy. Do wolno gotującej się w garnku wody dodajemy wedle uznania starty korzeń imbiru. Wywar gotujemy około 15 minut. Po czym zalewamy nim herbatę.

    W przypadku braku świeżego imbiru można dodać imbir w proszku, ale otrzymany napar będzie mniej rozgrzewający.

    Herbata z imbirem zapobiega nudnościom oraz ma działanie rozgrzewające. Poprawia nie tylko krążenie, ale również proces trawienia. Jest doskonałym rozwiązaniem dla kobiet w ciąży, które cierpią na nudności i złe samopoczucie.

    Herbata z imbirem skutecznie wspomaga w walkę z przeziębieniami i ogólnym zmęczeniem organizmu. Aby wzmocnić jej działanie można dodatkowo dodać plasterek cytryny i łyżkę miodu, który działa antyseptycznie. Osoby lubiące orientalne przyprawy mogą ją ponadto wzbogacić odrobiną kardamonu Kamis lub goździków Kamis

  25. arcia says:

    To ja zaproponuję lazanię. Każdy z nas napewno ma swój własny sposób na lazanię. Dla mnie to makaron poprzekładany sosem pomidorowym z mielonym mięsem, dużą ilością czosnku, cebuli, przypraw oraz serem (przepis na końcu). Koniecznie z kieliszkiem wina czerwonego. No chyba, że ktoś jest matką karmiącą, jak ja, wtedy z kieliszkiem wody mineralnej z cytryną i miętą:) Zajadam taką lazanię myśląc o słonecznych Włochach: plaży, morzu, małych knajpkach w wąskich uliczkach, hałaśliwych Włochach sprzedających kolorowe warzywa na targach i tym pieknym zapachu, który unosi się tylko w krajach położonych nad Morzem Śródziemnym.
    A skoro już jesteśmy we Włoszech, to na deser muszą być lody: nakładane łopatką z dużą ilością bitej śmietany i gęstym czekoladowym sosem, posypane zmiażdżonymi w moździerzu owocami kardamonu i przyprawą do deserów Kamis!

    Przepis na lazanię:
    4 słoiki pomidorów krojonych w puszce
    3 duże cebule
    oliwa
    pół główki czosnku
    0,75kg mięsa mielonego (do wyboru jakie kto lubi)
    ser żółty
    makaron do lazanii
    przyprawy Kamis (bazylia, tymianek, oregano, sól, pieprz, chilli, papryka)
    2 łyżki octu balsamicznego

    Na dużej patelni podsmażyć mięso. Co jakiś czas mieszać i rozdrabniać widelcem, tak aby powstały małe grudki. Przesypać do miski.
    Na tej samej patelni rozgrzać oliwę. Skroić cebulę na kostkę. Wrzucić cebulę na oliwe i zeszklić. Potem zmiksować blenderem.
    Dodać pomidory. Chwilę podsmażać. Później zmiksować blenderem).
    Dodać do tego mięso i rozdrobniony czosnek.
    Zestawić z kuchenki i dodać przyprawy.
    Wszystko dusić powoli i długo (im dłużej, tym lepiej).
    Dodać ocet i dalej dusić.
    Ser zetrzeć na tarce.
    Na dno keksówki nalać odrobinę wody. I układać warstwy: makaron, sos, ser, i tak w kółko, aż wypełni się cała foremka.
    Piec w 200 stopniach przez około 0,5 godziny (sprawdzając co jakiś czas ostrym nożem, czy makaron zmiękł odpowiednio).

  26. justyna says:

    Gorąca czekolada z chili:

    100 g czekolady deserowej z chili lub zwykła deserowa + szczypta przyprawy chili,
    350 ml mleka,
    250 ml śmietanki kremowej,
    1 łyżka cukru, najlepiej brązowego,
    1 łyżeczka cukru waniliowego,
    szczypta kardamonu,

    Mleko wymieszać ze śmietanką i podgrzać. Dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Dodać cukier, cukier waniliowy i kardamon. Zagotować i przez chwilę ubijać trzepaczką, aż utworzy się pianka!
    Podawać na gorąco!!!!

  27. Alicja says:

    Rosołek ach rosołek z kury
    Gdy temperatura spada , a nie idzie do góry.
    Ja rosół z udka proponuję,
    Szybko i łatwo się go gotuje.
    Rosół to przecież polskich zup królowa,
    Każda inna zupa się przy nim chowa.
    Ja podam przepis krótko,
    Marchew, grzybek , pietruszka, udko.
    I wodą w ilości 2 szklanek zalewam powyższe składniki
    Rosół się tworzy dla rodzinki i córeczki Moniki.
    Teraz na przyprawy , najlepiej korzenne czas,
    One w pełni rozgrzeją nas.
    To kilka ziarenek jałowca i ziela angielskiego,
    1/3 łyżeczki tymianku i do dekoracji na talerzu imbiru świeżego i startego.
    Na koniec kaszę mannę wsypuję,
    I pyszny rosół uzyskuję.
    Zapach po całym domu się roznosi,
    Córeczkę do stołu prosi,
    A dziecko w podskokach biegnie do stolika,
    Rosół z talerza szybciutko znika.
    To „ rosół na jesienne smutki ”- tak go nazywamy,
    Ciała na 100% rozgrzewamy.

  28. mika19 says:

    Galettes sucrees – arabskie pierniczki
    Składniki:
    • 4 jajka
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1/2 szklanki oleju
    • 3 szklanki mąki razowej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • po 1/2 łyżeczki soli i cynamonu
    • po 1/2 szklanki posiekanych migdałów, orzechów włoskich, suszonych moreli i daktyli (bez pestek)
    • 1 łyżka ziaren sezamu

    Wykonanie:
    Ubij 3 jajka z cukrem, dodaj olej, mąkę z proszkiem do pieczenia, sól i cynamon, a na koniec posiekane orzechy i owoce. Przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Podziel je na 2 części, z każdej ulep wałek o długości 35 cm i grubości 5 cm.
    Ułóż oba wałki na natłuszczonej blasze, pozostawiając 2-3 cm odstępu pomiędzy nimi. Ubij ostatnie jajko i posmaruj ciasta. Posyp ziarenkami sezamu.
    Piecz 20 minut na środkowym poziomie piekarnika w temp. 175°C. Odstaw na 5 minut do ostygnięcia. Pokrój (nożem z ząbkami) na kawałki o grubości 2 cm. Ponownie ułóż na blasze i piecz 15 minut w tej samej temperaturze.

  29. Saszka says:

    Sycący i rozgrzewający GULASZ!
    Potrzebujemy:
    500 g wieprzowiny
    cebula
    2 łyżki smalcu
    1 łyżka ognistej mieszanki przypraw Kamis Specialite
    szczypta tymianku Kamis
    1 łyżeczka oregani Kamis
    ząbek czosnku
    szklanka rosołu z kostki
    5 łyżek gęstej śmietany
    30 dag brokułów
    duży słoiczek przecieru pomidorowego
    puszka czerwonej fasoli
    posiekana natka pietruszki

    Pin ItWróć do strony głównej Kulinariów Gulasz węgierski w polskiej wersji autor: eluchap, kategoria: Przepisy na zimę, dodano: 2012-02-24 Mniam: 0Mniam zdjęcie! Gulasz węgierski w polskiej wersji Mniam: 0Mniam zdjęcie! Gulasz węgierski w polskiej wersji
    Składniki:
    wieprzowiny (np. łopatka, karkówka, szynka) [50 dag]
    cebula [1 szt.]
    smalcu [2 łyżki]
    ostrej papryki w proszku [1 łyżka]
    majeranku [1 łyżeczka]
    bazylii i oregano [0.5 łyżeczki]
    czosnku [1 ząbek]
    rosołu z kostki [1 szklanka]
    gęstej śmietany [4 łyżki]
    brokułów (podzielić na różyczki) [30 dag]
    duży słoiczek przecieru pomidorowego
    puszka czerwonej fasoli
    posiekanej natki pietruszki [1.5 łyżki]

    Przygotowanie:
    Mięso myję, suszę i w kostkę kroję, cebulę obieram i siekam.
    Podsmażam na smalcu do zarumienienia, dokładałam mięso i rosołem podlewam. Wsypuję przyprawy i duszę pod przykryciem około 40 minut.
    Czosnek z solą rozcieram, a czerwoną fasolę
    odcedzam. Przecier pomidorowy z 3/4 szklanki przegotowanej wody i śmietaną mieszam i wraz z czosnkiem, czerwoną fasolą, brokułem dodaję do mięsa. Pod koniec duszenia natkę dodaję i pod przykryciem jeszcze na 15 minut me gorące danie zostaje ;)