Zabaglione czyli zabajone

Deser zabaglione (zabajone) to włoski klasyk, wersja rodzimego kogla-mogla dla dorosłych. Robi się go bowiem tylko z żółtek, cukru i alkoholu, tradycyjnie z wina Marsala. Do tego podłużny biszkopt i deser gotowy. Można dodać do niego ubitą kremówkę lub mascarpone.

_MG_7832

Składniki (na 1 porcję):

  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki wina Marsala (zamiast niego możecie użyć białego słodkiego wina)

Sposób przygotowania:

  1. W metalowej lub żaroodpornej misce ubij trzepaczką żółtka z cukrem i winem.
  2. Zagotuj w garnku wodę i umieść na nim miskę z żółtkami tak, aby nie dotykała ona tafli wody.
  3. Ubijaj trzepaczką na parze żółtka z cukrem i winem, aż krem zacznie gęstnieć. Zajmie to ok. 5 minut.
  4. Zdejmij z ognia, przelej zabajone do kieliszka i podawaj.

Zabaglione czyli zabajone

Zabaglione czyli zabajone

 


Desery
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze

Pozostaw odpowiedź Ola Anuluj pisanie odpowiedzi