Lemoniada ogórkowo-truskawkowa

Ponownie wracam do postanowienia: będę więcej pić (i chodzić na siłownię ;)! Niestety mam z tym problem, bo o tym zapominam. Dlatego szykuję sobie od razu cały dzbanek lub słoik i stawiam w widocznym miejscu,aby nie zapomnieć ;) Na balkonie już rośnie mięta cytrynowa, marokańska i truskawkowa, melisa i werbena – idealne do lemoniad.

Lemoniada ogórkowo-truskawkowa

Ostatnio częściej eksperymentuję, dodając warzywa (ogórek) i zioła: bazylię, czy rozmaryn. Dla mnie smakowo lemoniada ogórkowo-truskawkowa to dobra kombinacja, ale wiem, że dla niektórych z Was może być zbyt „wytrawna”. Możecie wówczas dosłodzić lemoniadę miodem lub cukrem.

Lemoniada ogórkowo-truskawkowa

Składniki:

  • 1 litr wody mineralnej
  • 5 truskawek
  • 1 ogórek gruntowy
  • 2-3 plasterki cytryny
  • kilka listków mięty (dałam miętę cytrynową i marokańską)
  • 3 listki bazylii

Sposób przygotowania:

  1. Do dzbanka wlej wodę.
  2. Ogórka umyj (nie obieraj), pokrój w plasterki, umyte truskawki pokrój również w plasterki.
  3. Wrzuć do wody plasterki cytryny, ogórka, truskawek oraz liście mięty i bazylii.
  4. Schłodź w lodówce.
  5. Jeśli chcesz, możesz dosłodzić, ja piję wodę owocową bez cukru.

 

Lemoniada ogórkowo-truskawkowa

 


NapojePrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    4 komentarze