Lemoniada ogórkowo-truskawkowa

Ponownie wracam do postanowienia: bÄ™dÄ™ wiÄ™cej pić (i chodzić na siÅ‚owniÄ™ ;)! Niestety mam z tym problem, bo o tym zapominam. Dlatego szykujÄ™ sobie od razu caÅ‚y dzbanek lub sÅ‚oik i stawiam w widocznym miejscu,aby nie zapomnieć ;) Na balkonie już roÅ›nie miÄ™ta cytrynowa, marokaÅ„ska i truskawkowa, melisa i werbena – idealne do lemoniad.

Lemoniada ogórkowo-truskawkowa

Ostatnio częściej eksperymentujÄ™, dodajÄ…c warzywa (ogórek) i zioÅ‚a: bazyliÄ™, czy rozmaryn. Dla mnie smakowo lemoniada ogórkowo-truskawkowa to dobra kombinacja, ale wiem, że dla niektórych z Was może być zbyt „wytrawna”. Możecie wówczas dosÅ‚odzić lemoniadÄ™ miodem lub cukrem.

Lemoniada ogórkowo-truskawkowa

Składniki:

  • 1 litr wody mineralnej
  • 5 truskawek
  • 1 ogórek gruntowy
  • 2-3 plasterki cytryny
  • kilka listków miÄ™ty (daÅ‚am miÄ™tÄ™ cytrynowÄ… i marokaÅ„skÄ…)
  • 3 listki bazylii

Sposób przygotowania:

  1. Do dzbanka wlej wodÄ™.
  2. Ogórka umyj (nie obieraj), pokrój w plasterki, umyte truskawki pokrój również w plasterki.
  3. Wrzuć do wody plasterki cytryny, ogórka, truskawek oraz liście mięty i bazylii.
  4. Schłodź w lodówce.
  5. Jeśli chcesz, możesz dosłodzić, ja piję wodę owocową bez cukru.

 

Lemoniada ogórkowo-truskawkowa

 


NapojePrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    4 komentarze