Kwiaty czarnego bzu w cieście

Po smażonych liściach babki, smażonych liściach szałwii, smażonych kwiatach cukinii, w tym roku przyszedł czas na smażonego kwiaty czarnego bzu :)   W smaku jest wyczuwalna nuta bzu, przez co całość jest bardzo delikatna. Jak dla mnie bomba :) Takie uchwycenia smaku lata na talerzu.

Kwiaty czarnego bzu w cieście

Czerwiec to pora kwitnięcia kwiatów czarnego bzu. Tak ładnie wyglądają w naturze, że trochę żał je zrywać, ale dla smaku kwiatów czarnego bzu w cieście, naprawdę warto :)

Kwiaty czarnego bzu w cieście

Składniki:

  • 8 kwiatostanów czarnego bzu
  • 2 jajka
  • ok. poł szklanki mąki
  • 1/4 szklanki mleka mleka
  • 1/4 szklanki    wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju

 

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Jajka roztrzeb widelcem, dodaj szyptę soli
  2. Dosyp mąkę, dolej mleko, wodę i olej aż powstanie gładkie, gęste ciasto. Jeśli jest za rzadkie, dodaj mąki, jeśli jest za gęste, dolej mleka
  3. Rozgzej olej na patelni
  4. Maczaj kwiatostany w cieście, nie obcinając łodyżek.
  5. Układaj kwiatki na patelni tak, aby łodyżki były u góry
  6. Gdy jedna strona się usmaży, obetnij nożyczkami łodygę i przewróć na drugą stronę.
  7. Po usmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.
  8. Przed podaniem kwiaty czarnego bzu posyp cukrem pudrem.

Kwiaty czarnego bzu w cieście


DeseryPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    1 Response