Pigwa do herbaty

Gdy zostałam obdarowana dużą siatką pigwy, zastanawiałam się co z nią zrobić. Koleżanka zachwalała mi pigwę do herbaty swojej mamy. Niestety nie potrafiła podać mi przepisu. Myślałam, że ma na myśli konfiturę z pigwy do herbaty, ale nie, to nie było to.

W końcu zdobyła „przepis”, który okazał się być najprostszym przepisem na świecie ;) Dlatego podzielę się nim z Wami, bo teraz bez problemu można kupić pigwę na targu.   Wystarczy plasterki przesypać cukrem. Wersję dla siebie przygotowałam z ksylitolem i jest równie dobra :)

Pigwa do herbaty zastępuje cytrynę, choć wg mnie smak herbaty z pigwą jest dużo lepszy :)

Ma podobne właściwości jak cytryna, dlatego warto ją dodawać, gdy nadejdą chłody.

Pigwa do herbaty

Gdy zamiast wlewać sok do herbaty, dodacie do pigwy alkohol, otrzymacie pigwówkę ;)

Pigwa do herbaty

Spróbujcie też konfitury z pigwy. Taka pigwa jest świetna zarówno do herbaty, jak i do serów.

konfitura z pigwy do herbaty - pigwa do herbaty

Składniki:

  • pigwa
  • cukier (lub ksylitol)

Sposób przygotowania:

  1. Pigwę dokładnie umyj i pokrój w cienkie plasterki (można na mandolinie).
  2. Plasterki pigwy układaj w słoikach przesypując kolejne warstwy cukrem.
  3. Wstrząśnij słoikiem, aby cukier się dobrze rozprowadził.
  4. Nie zakręcaj szczelnie słoika na kilka godzin, w tym czasie powstanie sok.
  5. Zakręcone słoiczki trzymaj w lodówce.
  6. Pigwę dodawaj do herbaty, razem z powstałym syropem.

Pigwa do herbaty

Pigwa do herbaty

Pigwa do herbaty


Przetwory
Author: Agata

Get Connected