Baraninę kupiłam przypadkowo, stojąc w kolejce za wołowiną ;) Niestety nie za często można spotkać w sprzedaży baraninę, więc niewiele myśląc nabyłam ją i wrzuciłam do zamrażarki. Tam trochę na mnie poczekała ;) Bałam się przekombinować, więc tym razem baraninę przygotowałam dosyć klasycznie, marynując ją wcześniej m.in. w czerwonym winie z jałowcem.
Gulasz barani wyszedł miękki, sos pyszny. Jeśli tylko możecie jeść ziemniaki, podajcie go z kopytkami. Marzyłam o nich cały czas podczas jedzenia obiadu (choć z kaszą gryczaną niepaloną też jest extra ;)).
Do gulaszu z baraniny pasuje czerwone wytrawne wino.
Składniki:
- 700g baraniny (np. udziec)
- 3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 2 łyżki oleju
- 4 ząbki czosnku
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna jałowca
- 2 liście laurowe
- sól (najlepiej wędzona)
- 1-2 łyżki mąki (aby zagęścić sos)
- 2 łyżki oleju
- ok. 0,5 litra bulionu lub wody
- 4 szalotki
Sposób przygotowania:
- Baraninę umyj, osusz i pokrój na kawałki (ok. 2-3cm kostkę).
- Przygotuj marynatę: wymieszaj w misce czerwone wino z musztardą, olejem, posiekanymi ząbkami czosnku, z zielem angielskim, jałowcem i listkami laurowymi oraz kilkoma płatkami soli wędzonej (lub 1/4 łyżeczki soli zwykłej).
- Włóż do marynaty baraninę, wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc lub na 24 godziny.
- Szalotki pokrój w cienkie piórka (w półplasterki).
- Baraninę odsącz (nie wylewaj marynaty!) i obtocz w mące (po to, aby zagęścić sos. Mąkę można dodać na końcu, jednak obtoczenie mięsa na początku powoduje, że jest ona niewyczuwalna w smaku i od początku mamy kontrolę nad gęstością sosu).
- Na patelni z grubym dnem (lub w żeliwnej lub w garnku żeliwnym) rozgrzej olej i zeszklij szalotkę. Dodaj baraninę i przesmaż, często mieszając (aby mąka się nie przypaliła) aż mięso trochę się zarumieni (mięso z marynaty jest mokre, więc nie będzie super przesmażone).
- Wlej marynatę, dolej szklankę bulionu i duś pod przykryciem na małym ogniu. Co jakiś czas zamieszaj, jeśli płyn wyparuje i sos będzie za gęsty, dolej więcej bulionu.
- Gulasz barani duś na małym gazie, aż mięso będzie miękkie (u mnie trwało to ok. 2 godziny)
5 komentarzy
komputerek says:
szkoda, że baranina jest taka droga.
kasia says:
gulasz barani
Andy says:
Ja zrobilem dodajac cebule pokrajana w drobna kostke i reszta wedlug przepisu.
Miesa nie obtaczalem aby sie nie przyczepialo do patelni ale potrzepalem po wierzchu maka i wmieszalem w tarkcie smazenia.
Podlewalem i to dosc czesto woda przegotowana.
Smak wedlug mnie bardzo dobry, a zona powiedziala ze smierdzi jej baranina.
Tak ze zalezy to od gustu konsumenta.
Agata says:
Baranina jest specyficzna, więc nie każdemu podejdzie. Podobnie jak dziczyzna, którą ja akurat uwielbiam ;) Cieszę się, że Tobie smakowała!
Piotr says:
Smierdzi bo stary baran, mnie pachnie cieleciną. Zamiast mąki lepiej dodac koncentrat pomidorowy pod koniec gotowania. Wciagnie nadmiar wody i razem z rozgotowana cebula zagęści sos. Zamiast musztardy mozna dodac sok z cytryny. Do zageszczenia sosu mozna tez jeszcze wkroic w kostke ziemniak (skrobia), slupki marchewki i co sie komu jeszcze podoba i smakuje