Baranina duszona w czerwonym winie (gulasz barani)

Baraninę kupiłam przypadkowo, stojąc w kolejce za wołowiną ;) Niestety nie za często można spotkać w sprzedaży baraninę, więc niewiele myśląc nabyłam ją i wrzuciłam do zamrażarki. Tam trochę na mnie poczekała ;) Bałam się przekombinować, więc tym razem baraninę przygotowałam dosyć klasycznie, marynując ją wcześniej m.in. w czerwonym winie z jałowcem.

Gulasz barani wyszedł miękki, sos pyszny. Jeśli tylko możecie jeść ziemniaki, podajcie go z kopytkami. Marzyłam o nich cały czas podczas jedzenia obiadu (choć z kaszą gryczaną niepaloną też jest extra ;)).

Baranina duszona w czerwonym winie (gulasz barani)

Do gulaszu z baraniny pasuje czerwone wytrawne wino.

Baranina duszona w czerwonym winie (gulasz barani)

Składniki:

  • 700g baraniny (np. udziec)
  • 3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 2 łyżki oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna jałowca
  • 2 liście laurowe
  • sól (najlepiej wędzona)
  • 1-2 łyżki mąki (aby zagęścić sos)
  • 2 łyżki oleju
  • ok. 0,5 litra bulionu lub wody
  • 4 szalotki

Sposób przygotowania:

  1. Baraninę umyj, osusz i pokrój   na kawałki (ok. 2-3cm kostkę).
  2. Przygotuj marynatę: wymieszaj w misce czerwone wino z musztardą, olejem, posiekanymi ząbkami czosnku, z zielem angielskim, jałowcem i listkami laurowymi oraz kilkoma płatkami soli wędzonej (lub 1/4 łyżeczki soli zwykłej).
  3. Włóż do marynaty baraninę, wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc lub na 24 godziny.
  4. Szalotki pokrój w cienkie piórka (w półplasterki).
  5. Baraninę odsącz (nie wylewaj marynaty!) i obtocz w mące (po to, aby zagęścić sos. Mąkę można dodać na końcu, jednak obtoczenie mięsa na początku powoduje, że jest ona niewyczuwalna w smaku i od początku mamy kontrolę nad gęstością sosu).
  6. Na patelni z grubym dnem (lub w żeliwnej lub w garnku żeliwnym) rozgrzej olej i zeszklij szalotkę. Dodaj baraninę i przesmaż, często mieszając (aby mąka się nie przypaliła) aż mięso trochę się zarumieni (mięso z marynaty jest mokre, więc nie będzie super przesmażone).
  7. Wlej marynatę, dolej szklankę bulionu i duś pod przykryciem na małym ogniu. Co jakiś czas zamieszaj, jeśli płyn wyparuje   i sos będzie za gęsty, dolej więcej bulionu.
  8. Gulasz barani duś na małym gazie, aż mięso będzie miękkie (u mnie trwało to ok. 2 godziny)

Baranina duszona w czerwonym winie (gulasz barani)


Dania głównePrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    5 komentarzy

  1. Andy says:

    Ja zrobilem dodajac cebule pokrajana w drobna kostke i reszta wedlug przepisu.
    Miesa nie obtaczalem aby sie nie przyczepialo do patelni ale potrzepalem po wierzchu maka i wmieszalem w tarkcie smazenia.
    Podlewalem i to dosc czesto woda przegotowana.
    Smak wedlug mnie bardzo dobry, a zona powiedziala ze smierdzi jej baranina.
    Tak ze zalezy to od gustu konsumenta.

    • Agata says:

      Baranina jest specyficzna, więc nie każdemu podejdzie. Podobnie jak dziczyzna, którą ja akurat uwielbiam ;) Cieszę się, że Tobie smakowała!

  2. Piotr says:

    Smierdzi bo stary baran, mnie pachnie cieleciną. Zamiast mąki lepiej dodac koncentrat pomidorowy pod koniec gotowania. Wciagnie nadmiar wody i razem z rozgotowana cebula zagęści sos. Zamiast musztardy mozna dodac sok z cytryny. Do zageszczenia sosu mozna tez jeszcze wkroic w kostke ziemniak (skrobia), slupki marchewki i co sie komu jeszcze podoba i smakuje