Makaron z krewetkami, pomidorkami i czosnkiem

Najszybszy obiad? Makaron! Przygotowanie makaronu z krewetkami trwa tyle, co ugotowanie makaronu. Wystarczy kilka składników, aby skomponować pyszny obiad. Najczęściej u mnie sprawdza się stwierdzenie, im prościej tym lepiej :) Dlatego tym razem wystarczyły tylko krewetki, pomidorki, czosnek i natka pietruszki. W połączeniu z masłem klarowanym i oliwą tworzą doskonały dodatek do makaronu. Prosto, szybko i pysznie!

Makaron z krewetkami, pomidorkami i czosnkiem

I te kolory na talerzu :) Od razu chce się jeść!

Makaron z krewetkami, pomidorkami i czosnkiem

Składniki (na 2-3 porcje):

  • makaron tagliatelle
  • 2 ząbki czosnku
  • 250g krewetek
  • 150g pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 0,5 papryczki chili
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania:

  1. Wstaw wodę na makaron, posól i ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
  2. Podczas gotowania makaronu przygotuj resztę: czosnek pokrój w plasterki, pomidorki przekrój na pół, chili drobno posiekaj.
  3. Na dużej patelni rozgrzej masło klarowane i oliwę, wrzuć krewetki, po chwili dodaj czosnek, chili i pomidorki. Dopraw sola i pieprzem.
  4. Dodaj ugotowany makaron, i natkę pietruszki, wymieszaj całość i od razu podawaj.

 

Makaron z krewetkami, pomidorkami i czosnkiem

Makaron z krewetkami, pomidorkami i czosnkiem


MakaronyPrzepisyRyby i owoce morza
Author: Agata

Get Connected