Wiśnie są niezwykle wdzięcznym owocem. Są soczyste, aromatyczne i wbrew powszechnej opinii wcale nie takie kwaśne. Są idealne na przetwory: soki, konfitury czy dżemy. U mnie najlepiej sprawdzają się w wersji płynnej, w postaci wiśniówki :)
Jest kilka teorii na przyrządzenie dobrej nalewki wiśniowej. Jedni zalecają owoce wypestkować, inni dać całe, inni że część wydrylowanych, część całych. Eksperymentalnie zrobiłam jeszcze inaczej :) Pestki zalałam alkoholem (i to jest hit!). Wynikami eksperymentu śmiało mogę się pochwalić, bo po roku stwierdzam, że jest nalewka wiśniowa jest pyszna :)
Składniki:
- 0,75 kg wiśni
- 200g cukru
- 0,75 l wódki
- 0,2 l spirytusu
Sposób przygotowania:
- Wiśnie umyć, osuszyć i wydrylować. Uwaga: pestek nie wyrzucać!
- Wydrylowane wiśnie wsypać do słoja i zasypać cukrem. Przykryć gazą i zostawić na 1-2 dni w słonecznym miejscu. Kilkakrotnie w ciągu dnia wstrząsnąć słoikiem, aby cukier się rozpuścił.
- Pestki wsypać do małego słoiczka i zalać zalać 150ml wódki. Szczelnie zakręcić.
- Po 1-2 dniach, gdy wiśnie puszczą sok, dodać alkohol (600ml wódki i 200ml spirytusu). Szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na 4-6 tygodni.
- Po tym czasie zlać nalewkę do butelek (wiśnie zostawić, są pyszne do wyjadania prosto ze słoika lub jako dodatek do ciast, deserów czy czekoladek) i dodać do niej alkohol z pestek (pachnie intensywnie jak amaretto, idealny dodatek do różnych deserów).
- Wiśniówkę najlepiej zostawić w ciemnym miejscu na 6 miesięcy.
10 komentarzy
su says:
Bardzo fajny przepis;tak jeszcze nie robiÅ‚am z moczonymi pestkami…musi być wyjÄ…tkowa!Zapraszam na moje domowe nalewki owocowe;pozdrawiam;
http://gotujenacodzien.blogspot.com/search/label/nalewki
Przepisy.pl says:
Wygląda świetnie :) Uwielbiam wiśniówkę ale moim faworytem i tak jest cytrynówka, jak uda się wyważyć by miała ~30% alkoholu to naprawdę wychodzi świetna :)
Czekam na kolejne wpisy
pozdrawiam :)
BezmikseraPL says:
Wiśniówka to najlepsze lata młodości. Babcia robiła najlepszą. Lubię tez orzechówkę, teraz za chwilę będzie na nią już czas.
Pozdrawiam
Tati says:
A ile w koÅ„cu cukru? :) czy na oko – w zależnoÅ›ci od tego, czy lubi siÄ™ sÅ‚odkÄ… czy wytrawnÄ…?
Agata says:
Faktycznie umknęło! już uzupełniam! Daję ok. 150g-200g cukru
Żaneta says:
Witam, a można zalać samą wódką?
Monika Kowalski says:
A co z tymi pestkami dalej?
Zalane wódka i potem co?
Agata says:
Wszystko opisane jest w punkcie 5 :)
Beti says:
Czy pestki zalane alkoholem również mają stać 4-6 tygodni?
Agata says:
tak