Najprostszy sposób na przygotowanie ryby. Ryby, która będzie zawsze soczysta. We Włoszech w ten sposób przygotowuje się doradę, ale równie dobrze możecie w ten sposób przygotować rodzimego pstrąga lub makrelę. Warunek jest jeden – ryba musi być w całości, z głową (tusza), aby jak najmniejsza powierzchnia była narażona na bezpośredni kontakt z solą. W środek dajcie to, co lubicie: zioła, czosnek, cytrynę. Nie bójcie się, że dorada będzie za słona – absolutnie nie.

Dorada pieczona w soli

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 dorady
  • świeże zioła: estragon, szałwia, tymianek
  • plasterki cytryny
  • 1 kg soli morskiej gruboziarnistej

Sposób przygotowania:

  1. Ryby umyj i dokładnie osusz. Nie musisz skrobać łusek, bowiem skóra nie będzie nadawać się do jedzenia.
  2. Do środka ryby daj świeże zioła i plasterek cytryny.
  3. W naczyniu do zapiekania równomiernie rozsyp 0,5 kg soli. Połóż ryby na plasterku cytryny. Na wierzch daj kolejne plasterki cytryny i zasyp całość szczelnie solą. Wierzch skrop wodą.
  4. Ryby piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut. Delikatnie rozłup solną skorupę i oddziel mięso od skóry.

 

Dorada pieczona w soli

Dorada pieczona w soli

Dorada pieczona w soli

Dorada pieczona w soli

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Przepisy
Author: Agata

Get Connected