
Burrata to jedna z tych rzeczy, która mocno bÄ™dzie mi siÄ™ kojarzyć z 2018 rokiem. MiÄ™dzy innymi z powodu mojej podróży do Apulii, skÄ…d ona pochodzi. Ale również dlatego, że w koÅ„cu można kupić jÄ… bez problemu u nas, jest bowiem dostÄ™pna w Lidlu. Ilekroć jestem w sklepie, nie mogÄ™ przejść obok niej obojÄ™tnie – prawie zawsze lÄ…duje w koszyku. Najczęściej przygotowujÄ™ jÄ… najproÅ›ciej, z pomidorami, oliwÄ… i bazyliÄ…. Poza sezonem taka wersja jednak nie ma zbytnio sensu, bo smak pomidorów już nie ten, a bazylia nie roÅ›nie już na balkonie ;) Pomimo zimy przetrwaÅ‚ jednak jeszcze rozmaryn, którego dodaÅ‚am do pieczonej dyni. Pomidory koktajlowe smakujÄ… jako jedyne jeszcze pomidorem, wiÄ™c również tu trafiÅ‚y. Oliwa do burraty musi być dla mnie obowiÄ…zkowo, a chrupkoÅ›ci dodaÅ‚y podprażone orzechy laskowe i pistacje.
Dynia przeleżała u mnie od września, kiedy przywiozłam ją z Kowar od cioci. Wyrosła inna niż zwykle i prawdę mówiąc miałam problemy z identyfikacją jej odmiany ;) Z pomocą przyszła na fb Kasia z bloga chillibite.pl, dzięki której wiem, że najprawdopodobniej była to dynia Pink Jumbo Banana. Nie martwcie się jej brakiem, też nie wiem czy kiedyś jeszcze będę jej posiadaczką ;) Idealna do tego będzie też dynia piżmowa.
Składniki (na 2-3 porcje):
- burrata 250g
- dynia (np. piżmowa), ok. 700g
- garść pomidorków koktajlowych
- garść orzechów laskowych
- 1 łyżka pistacji
- kilka gałązek świeżego rozmarynu (jak nie macie, użyjcie suszony)
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- oliwa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Burratę wyciągnij z lodówki, aby się nieco ociepliła. Taka jest znacznie smaczniejsza!
- Dynię przekrój na pół, wydrąż gniazdo nasienne, obierz ze skórki (chyba, że masz dynię hokkaido to nie trzeba), pokrój na kawałki. Igiełki rozmarynu posiekaj. Dynię skrop w misce oliwą i wymieszaj z rozmarynem i tymiankiem.
- Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. ułóż dynię tak, aby kawałki nie zachodziły na siebie. Posól i popieprz. Piecz do miękkości (uważając, aby dynia się nie rozpadła) ok. 30 minut.
- Orzechy laskowe i pistacje obierz ze skorupek i podpraż na suchej patelni. Pokrój na duże kawałki.
- Pomidorki przekrój na pół, większe na ćwiartki.
- Na półmisku ułóż upieczoną dynię, odsączoną burratę i pomidorki. Posyp wszystko podprażonymi pistacjami i orzechami laskowymi i polej oliwą. Delikatnie posól i popieprz.
Wersja latem: burrata z pomidorami, bazyliÄ… i oliwÄ…