Burrata to jedna z tych rzeczy, która mocno będzie mi się kojarzyć z 2018 rokiem. Między innymi z powodu mojej podróży do Apulii, skąd ona pochodzi. Ale również dlatego, że w końcu można kupić ją bez problemu u nas, jest bowiem dostępna w Lidlu. Ilekroć jestem w sklepie, nie mogę przejść obok niej  obojętnie – prawie zawsze ląduje w koszyku. Najczęściej przygotowuję ją najprościej, z pomidorami, oliwą i bazylią. Poza sezonem taka wersja jednak nie ma zbytnio sensu, bo smak pomidorów już nie ten, a bazylia nie rośnie już na balkonie ;) Pomimo zimy przetrwał jednak jeszcze rozmaryn, którego dodałam do pieczonej dyni. Pomidory koktajlowe smakują jako jedyne jeszcze pomidorem, więc również tu trafiły. Oliwa do burraty musi być dla mnie obowiązkowo, a chrupkości dodały podprażone orzechy laskowe i pistacje.

burrata z pieczną dynią, orzechami laskowymi i pistacjami

Dynia przeleżała u mnie od września, kiedy przywiozłam ją z Kowar od cioci. Wyrosła inna niż zwykle i prawdę mówiąc miałam problemy z identyfikacją jej odmiany ;) Z pomocą przyszła na fb Kasia z bloga chillibite.pl, dzięki której wiem, że najprawdopodobniej była to dynia Pink Jumbo Banana. Nie martwcie się jej brakiem, też nie wiem czy kiedyś jeszcze będę jej posiadaczką ;) Idealna do tego będzie też dynia piżmowa.

Składniki (na 2-3 porcje):

  • burrata 250g
  • dynia (np. piżmowa), ok. 700g
  • garść pomidorków koktajlowych
  • garść orzechów laskowych
  • 1 łyżka pistacji
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu (jak nie macie, użyjcie suszony)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • oliwa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Burratę wyciągnij z lodówki, aby się nieco ociepliła. Taka jest znacznie smaczniejsza!
  3. Dynię przekrój na pół, wydrąż gniazdo nasienne, obierz ze skórki (chyba, że masz dynię hokkaido to nie trzeba), pokrój na kawałki.  Igiełki rozmarynu posiekaj. Dynię skrop w misce oliwą i wymieszaj z rozmarynem i tymiankiem.
  4. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. ułóż dynię tak, aby kawałki nie zachodziły na siebie. Posól i popieprz. Piecz do miękkości (uważając, aby dynia się nie rozpadła) ok. 30 minut.
  5. Orzechy laskowe i pistacje obierz ze skorupek i podpraż na suchej patelni. Pokrój na duże kawałki.
  6. Pomidorki przekrój na pół, większe na ćwiartki.
  7. Na półmisku ułóż upieczoną dynię, odsączoną burratę i pomidorki. Posyp wszystko podprażonymi pistacjami i orzechami laskowymi i polej oliwą. Delikatnie posól i popieprz.

Wersja latem: burrata z pomidorami, bazylią i oliwą


PrzepisyPrzystawkiSałatki
Author: Agata

Get Connected