
Materiał partnera
UrzÄ…dzenia niezbÄ™dne w gastronomii – poznaj ABC wyposażenia lokalu
ZaÅ‚ożenie restauracji wiąże siÄ™ z szeregiem zadaÅ„, które stojÄ… przed jej nowym wÅ‚aÅ›cicielem – i szeregiem pytaÅ„, na które musi on sobie odpowiedzieć. Czy restauracja jest odpowiednio zlokalizowana? Czy wybrana zostaÅ‚a odpowiednia nazwa? Czy odpowiednio znamy siÄ™ na kulturze i kuchni, którÄ… bÄ™dziemy serwować? Czy przemyÅ›leliÅ›my odpowiednio swój model biznesowy i wykonaliÅ›my wszystkie potrzebne estymacje? Czy mamy odpowiedniÄ… poduszkÄ™ finansowÄ… i Å›rodki na rozwój biznesu? Do wszystkich tych pytaÅ„ dochodzi jeszcze jedna kwestia – jakie urzÄ…dzenia tak naprawdÄ™ sÄ… niezbÄ™dne w gastronomii i jak najlepiej je wybrać?
Od jakich urządzeń rozpocząć wyposażenie w gastronomii?
W zależności od tego, na jaki biznes restauracyjny się decydujemy, skala kupowanych sprzętów, ich wielkość czy mnogość, będą się od siebie różnić. Inny sprzęt wybierzemy do wietnamskiego food-trucka, jeszcze inny do niewielkiej, lokalnej pizzerii, a na inny kaliber sprzętu zdecydujemy się w przypadku dużej restauracji. Jeżeli to nie jest nasz jedyny biznes, prawdopodobnie będziemy mieć już rozeznanie w rynku, jednak jeśli dopiero zaczynamy swoją przygodę z gastronomią, różnorodność oferty może
Na co zwrócić uwagę, wybierając sprzęty wyposażenia w gastronomii?
Cena nie powinna być jedynym wyznacznikiem zakupu danego sprzÄ™tu (zresztÄ… warto zobaczyć, jak wyglÄ…da rozpiÄ™tość cen w sklepie z wyposażeniem kuchennym). W gastronomii liczy siÄ™ jakość usÅ‚ugi i produktu – w Å›lad za sÅ‚abej jakoÅ›ci sprzÄ™tem może iść kiepsko przyrzÄ…dzona potrawa, a to nie jest jednak najlepsza wizytówka lokalu.
Obok ceny warto postawić znak równości do jakości i wygody. Przez wygodę, mamy na myśli sposób wykonania i dodatkowe opcje, które umożliwiają na przykład komfortowy transport potraw przy wykorzystaniu danego elementu. Jednym z nich może być na przykład wózek kelnerski, który posłuży zarówno przy wydawaniu potraw dla większej grupy osób, jak i przy transporcie naczyń lub narzędzi w obrębie kuchni lub zmywalni. Meble ulokowane w restauracyjnej kuchni powinny odznaczać się trwałością, funkcjonalnością i łatwością utrzymywania w czystości i porządku. Częstym wyborem restauratorów są meble i elementy wyposażenia ze stali nierdzewnej, o które łatwo dbać i które równie łatwo można doczyścić, a dodatkowo są one solidne i bezpieczne. Nie oznacza to jednak, że to jedyny typ wyposażenia, na jaki warto się zdecydować w przypadku własnego biznesu gastronomicznego.
Ważny będzie również proces onboardingu personelu. Jeżeli ktoś, do tej pory, pracował na sprzętach innej marki, lub nie miał obycia z pewnego rodzaju wyposażeniem, trzeba będzie zainwestować środki i czas w odpowiednie przeszkolenie zespołu. Niektórzy dystrybutorzy sprzętu oferują takie usługi, wyraźnie pomagając członkom zespołu w pierwszych dniach użytkowania i sprawiając, że mogą oni wykorzystać cały potencjał wyposażenia.
Równie istotne są warunki gwarancyjne, szybkość serwisowania i obsługa klienta. Wystarczy bowiem jedna usterka głównego elementu wyposażenia (w przypadku pizzerii będzie to na przykład piec do pizzy), by całą restaurację trzeba było zamknąć na kilka tygodni. Oznacza to zmniejszenie zysków, odpływ klientów i ogólnie niezadowolenie wszystkich osób związanych z biznesem. Aby uniknąć takich potencjalnych, ogromnych kłopotów z funkcjonowaniem biznesu, warto wybrać sprawdzone usługi od rekomendowanego producenta lub dystrybutora. Kogoś, kto w poważny, i przede wszystkim błyskawiczny, sposób, potraktuje kwestię usterki i znajdzie optymalne rozwiązanie dla właściciela restauracji.
