Zachwycił nawet tych, którzy nie lubią drobiu i uważają, że jest mdły. W tej wersji jest delikatny i kruchy. Por dodaje mu nieco pikanterii. Indyk skąpany w aksamitnym sosie to propozycja na niezobowiązujący obiad.

Składniki:

  • Pierś z indyka
  • por
  • cebula
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki śmietany 12% lub 18%
  • 10 g płatków migdałowych
  • 1 łyżka gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • oliwa

Pierś opłukać, rozbić delikatnie, najlepiej przez folię spożywczą, wtedy się nie rozleci:)Por i cebulę drobno pokroić. Masło rozpuścić w garnku i dodać niego warzywa. Całość mocno doprawić pieprzem i gałką. Dusić 10 minut, ciągle mieszając. Gdy warzywa zmiękną, dodać śmietanę, chwilę gotować, aż odparuje. Na końcu dodać sól i prażone płatki migdałowe.

Powstały sos podzielić na dwie częśći. Jedną ułożyć na środku rozbitej piersi. Pozostałą odstawić. Potem ostrożnie zwinąć w roladę. Związać nitką, wstawić do żaroodpornego naczynia wysmarowanego obficie wcześniej oliwą. Roladę także polać oliwą i piec co najmniej pół godziny (do mocniejszego zarumienienia) w 180 stopniach. Co kwadrans otworzyć piekarnik i podlać oliwą z naczynia, tak by mięso nie było suche.

Po wyjęciu z piekarnika roladę pokroić, na każdą część wyłożyć nieco kremowego sosu, który odłożyliśmy wcześniej. Posypać płatkami i świeżą natką pietruszki. Przyjemnie wygląda i smakuje z dodatkiem sałaty roszponki.

Przepisy
Author: Sylwia

Get Connected