Niezwykle kremowa. I kaloryczna. Ale dla tego smaku warto akurat o tym nie myśleć. Zresztą można ją sobie dawkować. Jeśli posiada się silną wolę.
Składniki:
- 4 serki topione (naturalne)
- włoszczyzna
- puszka zielonego groszku
- czosnek
- mała śmietana 12%
- szczypiorek albo zielona pietruszka
- sól, pieprz
Włoszczyznę i czosnek ugotować do miękkości, a później zmiksować blenderem. Serki topione zmiksować z połową śmietany i wlać do wywaru z włoszczyzny. Dokładnie wymieszać, można ponownie zmiksować, tak by ser całkowicie połączył się z zupą. Doprawić i wrzucić odsączony gorszek. Gotować 15 minut, co jakiś czas mieszajać, by groszek się nie przypalił.
Można podawać z grzankami czosnkowymi i zieloną pietruszką. Smak podkreśla też świeży szczypiorek.
1 Response
Ola says:
Pyszna zupka,ja dodałam jeszcze ser bałkański z Lidla ,wyszło super połączenie.