Niezwykle kremowa. I kaloryczna. Ale dla tego smaku warto akurat o tym nie myśleć. Zresztą można ją sobie dawkować. Jeśli posiada się silną wolę.

Składniki:

  • 4  serki topione (naturalne)
  • włoszczyzna
  • puszka zielonego groszku
  • czosnek
  • mała śmietana 12%
  • szczypiorek albo zielona pietruszka
  • sól, pieprz

Włoszczyznę i czosnek  ugotować do miękkości, a później zmiksować blenderem. Serki topione zmiksować z połową śmietany i wlać do wywaru z włoszczyzny. Dokładnie wymieszać, można ponownie zmiksować, tak by ser całkowicie połączył się z zupą. Doprawić i wrzucić odsączony gorszek. Gotować 15 minut, co jakiś czas mieszajać, by groszek się nie przypalił.

Można podawać z grzankami czosnkowymi i zieloną pietruszką. Smak podkreśla też świeży szczypiorek.

PrzepisyZupy
Author: Sylwia

Get Connected

    1 Response