Najprzyjemniej jeść je zimą.Zatapiając się w kolejne kęsy, podsysać tęsknotę za latem. Wystarczy w sezonie zamrozić kilka woreczków z owocami. Albo poszukać gotowych – są w każdym przyzwoitym sklepie.Wydrążyć, wymieszać i czekać aż dom zapełni się rozkosznym waniliowym zapachem. Chwila warta poświecenia.
Składniki
- 2,5 szklanki mąki
- szklanka cukru
- szklanka maślanki
- pół szklanki oliwy
- 2 jajka
- 2 łyżki płatków migdałowych
- laska wanilii lub esencja waniliowa
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 24 wydrążone wiśnie
Wanilię przeciąć wzdłuż, wyciągać ziarna i wrzucić do miski z mąką. Pozostałą rozciętą część też włożyć do miski. Dodać płatki migdałowe. Wymieszać, a potem już klasycznie – suche składniki połączyć z suchymi, mokre z mokrymi, następnie razem, delikatnie. Wyjąć rozciętą laskę wanilii(miała jedynie nadać aromatu mące). Na końcu dodać wydrążone wiśnie. Powoli wlewać masę do wypełnionych wcześniej papilotkami otworów blachy. Wierzch posypać płatkami migdałów. Piec 20-25 min w 180 stopniach.