Najprzyjemniej jeść je zimÄ….ZatapiajÄ…c siÄ™ w kolejne kÄ™sy, podsysać tÄ™sknotÄ™ za latem. Wystarczy w sezonie zamrozić kilka woreczków z owocami. Albo poszukać gotowych – sÄ… w  każdym przyzwoitym sklepie.Wydrążyć, wymieszać i czekać aż dom zapeÅ‚ni siÄ™ rozkosznym waniliowym zapachem. Chwila warta poÅ›wiecenia.

Składniki

  • 2,5 szklanki mÄ…ki
  • szklanka cukru
  • szklanka maÅ›lanki
  • pół szklanki oliwy
  • 2 jajka
  • 2 Å‚yżki pÅ‚atków migdaÅ‚owych
  • laska wanilii lub esencja waniliowa
  • Å‚yżeczka proszku do pieczenia
  • 24 wydrążone wiÅ›nie

WaniliÄ™ przeciąć wzdÅ‚uż, wyciÄ…gać ziarna i wrzucić do miski z mÄ…kÄ…. PozostaÅ‚Ä… rozciÄ™tÄ… część  też wÅ‚ożyć do miski. Dodać pÅ‚atki migdaÅ‚owe. Wymieszać, a potem już klasycznie – suche skÅ‚adniki poÅ‚Ä…czyć z   suchymi, mokre z mokrymi, nastÄ™pnie razem, delikatnie.  Wyjąć rozciÄ™tÄ… laskÄ™ wanilii(miaÅ‚a jedynie nadać aromatu mÄ…ce). Na koÅ„cu dodać wydrążone wiÅ›nie. Powoli wlewać masÄ™ do wypeÅ‚nionych wczeÅ›niej papilotkami otworów blachy. Wierzch posypać pÅ‚atkami migdałów. Piec 20-25 min w 180 stopniach.

Muffinki
Author: Sylwia

Get Connected