
Najprzyjemniej jeść je zimÄ….ZatapiajÄ…c siÄ™ w kolejne kÄ™sy, podsysać tÄ™sknotÄ™ za latem. Wystarczy w sezonie zamrozić kilka woreczków z owocami. Albo poszukać gotowych – sÄ… w  każdym przyzwoitym sklepie.Wydrążyć, wymieszać i czekać aż dom zapeÅ‚ni siÄ™ rozkosznym waniliowym zapachem. Chwila warta poÅ›wiecenia.
Składniki
- 2,5 szklanki mÄ…ki
- szklanka cukru
- szklanka maślanki
- pół szklanki oliwy
- 2 jajka
- 2 łyżki płatków migdałowych
- laska wanilii lub esencja waniliowa
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 24 wydrążone wiśnie
WaniliÄ™ przeciąć wzdÅ‚uż, wyciÄ…gać ziarna i wrzucić do miski z mÄ…kÄ…. Pozostałą rozciÄ™tÄ… część  też wÅ‚ożyć do miski. Dodać pÅ‚atki migdaÅ‚owe. Wymieszać, a potem już klasycznie – suche skÅ‚adniki połączyć z  suchymi, mokre z mokrymi, nastÄ™pnie razem, delikatnie.  Wyjąć rozciÄ™tÄ… laskÄ™ wanilii(miaÅ‚a jedynie nadać aromatu mÄ…ce). Na koÅ„cu dodać wydrążone wiÅ›nie. Powoli wlewać masÄ™ do wypeÅ‚nionych wczeÅ›niej papilotkami otworów blachy. Wierzch posypać pÅ‚atkami migdałów. Piec 20-25 min w 180 stopniach.