Idealne jako lekka przekąska. Zaciekawia wnętrzem, które można komponować według gustu albo tego, co posiada się w lodówce. Ja najczęściej robię z pieczarkami i pomidorami. Lubię też ze szpinakiem.
Składniki:
na 12 sztuk
- 2 piersi z kurczaka albo indyka
- 20 dkg pieczarek
- kilka suszonych pomidorów
- szpinak
- ser pleśniowy
- ser żółty
- ser feta
- świeża kolendra
- świeża bazylia
- cebula
- czosnek
- oliwa
- sezam, słonecznik
- sól, pieprz
Piersi porozcinać na cieńkie plastry i każdy delikatnie rozbić. Oprószyć solą i pieprzem. Formę do muffinek wysmarować oliwą. Każdy z otworów wyłożyć rozbitym plastrem drobiu. Przycisnąć tak, by przylegał i wypełniał całą dziurę. Środek napełniać farszem, a potem przykryć kawałkiem drobiu, tak, by nic nie wypłynęło. Wierzch posmarować oliwą i posypać część sezamem , część słonecznikiem. Piec 25-30 min w tem 180 stopni. Podawać ciepłe z dodatkiem sałaty.
Farsz:
- pieczarkowy
Pieczarki dokładnie umyć i podsmażyć na oliwie z cebulą, pieprzem i solą. Dodać świeżą kolendrę. Na koniec można wymieszać z odrobiną startego żółtego sera.
- pomidorowy
Suszone pomidory pokroić, dodać czosnek i świeżą bazylię. Wymieszać z serem pleśniowym.
- szpinakowy
Szpinak rozmrozić, podgrzać z czosnkiem, solą i pieprzem, dodać bazylię, a na końcu pokruszonej fety.