Idealne jako lekka przekąska. Zaciekawia wnętrzem, które  można komponować według gustu albo tego, co posiada się w lodówce. Ja najczęściej robię z pieczarkami i pomidorami. Lubię też ze szpinakiem.

Składniki:

na 12 sztuk

  • 2 piersi z kurczaka albo indyka
  • 20 dkg pieczarek
  • kilka suszonych pomidorów
  • szpinak
  • ser pleśniowy
  • ser żółty
  • ser feta
  • świeża kolendra
  • świeża bazylia
  • cebula
  • czosnek
  • oliwa
  • sezam, słonecznik
  • sól, pieprz

Piersi porozcinać na cieńkie plastry i każdy delikatnie rozbić. Oprószyć solą i pieprzem. Formę do muffinek wysmarować oliwą. Każdy z otworów wyłożyć rozbitym plastrem drobiu. Przycisnąć tak, by przylegał i wypełniał całą dziurę. Środek napełniać farszem, a potem przykryć kawałkiem drobiu, tak, by nic nie wypłynęło. Wierzch posmarować oliwą i posypać część sezamem , część słonecznikiem. Piec 25-30 min w tem 180 stopni. Podawać ciepłe z dodatkiem sałaty.

Farsz:

  • pieczarkowy

Pieczarki dokładnie umyć i podsmażyć na oliwie z cebulą, pieprzem i solą. Dodać świeżą kolendrę. Na koniec można wymieszać z odrobiną startego żółtego sera.

  • pomidorowy

Suszone pomidory pokroić, dodać czosnek i świeżą bazylię. Wymieszać z serem pleśniowym.

  • szpinakowy

Szpinak rozmrozić, podgrzać z czosnkiem, solą i pieprzem, dodać bazylię, a na końcu pokruszonej fety.

Przystawki
Author: Sylwia

Get Connected