Te ciastka są znakomite jako drugie śniadanie, idealna przekąska do pracy. Ich zaletą jest to, że długo pozostają świeże.
- 200g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki razowej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 2 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (jeśli się nie ma, można pominąć, nie zastępować olejkiem)
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1-1,5 szklanki dodatków, tj. rodzynki, kropelki czekoladowe, posiekane morele
Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, solą i cynamonem. Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka rozmieszane z ekstraktem,przesiane mąki. Następnie dodać rodzynki i czekoladę oraz płatki owsiane. Formować spore kulki (wielkości moreli) i rozpłaszczyć dłonią. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180 stopniu piekarniku przez ok. 11 minut. PO upieczeniu wystudzić na kratce.
Przechowywać w puszce.
4 komentarze
Karola says:
nie mogę z tym Waszym blogiem, ciagle się ślinię…
Agata says:
Karola, to upiecz, bo są dietetyczne ;) i można jeść je bezkarnie codziennie
eveann says:
zobaczyłam te ciasteczka i wiedziałam, że muszę je upiec:) ostatnio bezy i inne słodkości wiec czas na coś zdrowszego i zarazem pysznego. bo wyszły przepyszne – super przepis
Agata says:
cieszę się, że smakowały :)