Te ciastka są znakomite jako drugie śniadanie, idealna przekąska do pracy. Ich zaletą jest to, że długo pozostają świeże.

Składniki na ok 35 sztuk:

  • 200g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki razowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (jeśli się nie ma, można pominąć, nie zastępować olejkiem)
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1-1,5 szklanki dodatków, tj. rodzynki, kropelki czekoladowe, posiekane morele

Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, solą i cynamonem. Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka rozmieszane z ekstraktem,przesiane mąki. Następnie dodać rodzynki i czekoladę oraz płatki owsiane. Formować spore kulki (wielkości moreli) i rozpłaszczyć dłonią. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180 stopniu piekarniku przez ok. 11 minut. PO upieczeniu wystudzić na kratce.

Przechowywać w puszce.

 

 

Ciasteczka
Author: Agata

Get Connected

    4 komentarze

  1. eveann says:

    zobaczyłam te ciasteczka i wiedziałam, że muszę je upiec:) ostatnio bezy i inne słodkości wiec czas na coś zdrowszego i zarazem pysznego. bo wyszły przepyszne – super przepis