To zdecydowanie jesienny smak, jednak tęsknota za nim pojawia się bez względu na porę roku. Krem jest aromatyczny i aksamitny. Najlepszy z grzybów własnoręcznie nazbieranych. W kuchni  zapach unosi się  jeszcze kilka godzin po ugotowaniu zupy.

Składniki

  • pół kg grzybów (świeżych lub mrożonych)
  • kilka grzybów suszonych
  • drób do wywaru – ja wykorzystuję skrzydełka (4 sztuki)
  • 3 cebule
  • włoszczyzna(pietruszka, marchewka,seler)
  • 3  duże ziemniaki
  • czosnek
  • koperek
  • śmietana 12 lub 18
  • pieprz, sól

Skrzydełka dokładnie opłukać , włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować 10 minut i dodać warzywa(oprócz ziemniaków i cebuli)  oraz 3 ząbki czosnku i suszone grzyby. Gotować dalej aż do chwili, gdy warzywa będą miękkie. Cebulę poszatkować, podsmażyć na patelni, gdy uzyska złoty kolor, dodać   wcześniej opłukane grzyby. Dobrze przesmażyć. Wyjąć warzywa i skrzydełka z wywaru, wrzucić do niego gorące grzyby i ziemniaki. Obficie przyprawić pieprzep i nieco lżej solą. Gotować kolejne 15 minut. Potem całość zmiksować na gładki krem. Zagęścić śmietaną i posypać koperkiem.

PrzepisyZupy
Author: Sylwia

Get Connected