Polecam szczególnie  tym, którzy już odkryli bogactwo owoców morza i lubią ten specyficzny aromat.  Mule mają tyle samo  białka, co mięso, a wciąż są w naszym kraju niedoceniane             i uznawane za towar luksusowy.  Niesłusznie, bo po kilku wizytach w restauracjach odkryłam, że nie trzeba być mistrzem kuchni, by z tego bogactwa mięczaków i skorupiaków wyczarować coś przyjemnego.  Na tę  zupę natrafiłam w  mojej ulubionej serii podręczników kulinarnych – Larousse.

Składniki

  • 1,5kg muli w skorupie
  • szalotka (lepiej nie dawać zwykłej cebuli, ma zupełnie inny smak)
  • ząbek czosnku
  • 3-4 gałązki estragonu
  • litr białego wina
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki śmietany słodkiej
  • 1 łyżka ostrego carry
  • sok z 1 cytryny
  • 100 g masła
  • sól, pieprz

Mule wyszorować i opłukać.Szalotkę, estragon i czosnek drobno posiekać. Do garnka wlać wino, dodać szalotkę, zioła, czosnek i sól. Gotować 10 minut na niewielkim ogniu. Potem do wywaru włożyć mule. Przykryć, nie zwiększając ognia, gotować dalej, co jakiś czas potrząsnąć garnkiem.  Zdjąć z palnika, gdy mule się otworzą. Wywar przecedzić i odstawić, mule wyjąć z muszli, odłożyć do miski umieszczonej na garnku  z gorącą wodą(by nie ostygły). Do innej miski wlać śmietanę, dodać żółtka,curry i sok z cytryny. Delikatnie ubić. Stopniowo dodawać połowę wywaru, mieszać spokojnie, by uzyskać gładki sos. Sos wlać do reszty wywaru i wymieszać dokładnie. Ponownie postawić na  wolnym ogniu  i ciągle mieszając, dodawać kawałki masła. Gdy zupa będzie lśniąca, doprawić solą i pieprzem. Na koniec mule rozłożyć na talerzach i zalać zupą. Dobrze smakuje z serowymi grzankami.

 

PrzepisyZupy
Author: Sylwia

Get Connected