To zupa dla lubiących smakowe wyzwania. Użyte w niej podroby mogą bowiem odstraszać. Niepotrzebnie. Wywar jest bardzo aromatyczny i nazywany delikatniejszą wersja rosołu. Warto zaryzykować.
Składniki:
- 70 dkg serc drobiowych
- włoszczyzna(marchewska, pietruszka, seler, por)
- świeża zielona pietruszka
- sos sojowy
- sól pieprz
- jajko
- łyżka mąki
Serca dobrze umyć i odkroić tłuste części. Warzywa wrzucić do zimnej wody, gotować 20 minut do wytworzenia wywaru. Odcedzić i wyjąć je, a na nich miejsce włożyć serca. Gotować co najmniej pół godziny, do miękkości serc. Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym.
Lane kluski
Do jajka wspypać łyżkę mąki i mocno wymieszać, tak by nie było grudek. Mieszanka ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Gdy nie ma, trzeba dodać mąki. Później nakładać małą łyżeczką na wierzch gorącej zupy. Posypać świeżą pietruszką.