Minestrone – lubiÄ™ melodiÄ™  tego sÅ‚owa i Å›wiadomość, że choć to klasyczna wÅ‚oska zupa, nie ma jednego idealnego przepisu. Łączy w sobie te warzywa, na które  jest sezon.  Ja komponujÄ™ jÄ… z tych, których jestem spragniona.  Niezmienna w minestrone jest orzeźwiajÄ…ca nuta cytryny.  WÅ‚oskÄ… jarzynowÄ… najbardziej doceniam latem i wtedy, gdy nie mam czasu. Robi siÄ™ ją wyjÄ…tkowo szybko.

Składniki

  • 1cukinia
  • 2marchewki
  • 20 dkg fasolki szparagowej
  • 2 pomidory
  • puszka kukurydzy
  • puszka tuÅ„czyka
  • 2 łyżki koncetratu pomidorowego
  • 2 zÄ…bki czosnku
  • cytryna
  • oliwa
  • bulion warzywny
  • sól, pieprz

Na dnie garnka rozgrzać oliwę, dodać zmiażdżony czosnek, chwilę podsmażyć, wrzucić pokrojoną w talarki marchewkę, potem cukinię, na końcu fasolkę. Dusić delikatnie 5 minut. Potem połączyć z pomidorami pokrojonymi w kostkę i przyprawami. Zalać bulionem i gotować na niewielkim ogniu 15 minut. Następnie dodać kukurydzę i tuńczyka. Wymieszać, po chwili uzupełnić  koncentratem pomidorowym. Na koniec skropić sokiem z jednej cytryny i zostawić na grzejącej płycie jeszcze 10 minut.

Można podawać z grzankami, bagietką albo makaronem.

Na wierzchu posypać Å›wieżą bazyliÄ…. JeÅ›li ktoÅ› lubi – parmezanem.

Zupy
Author: Sylwia

Get Connected