Drób sam w sobie jest mdły, dlatego najlepiej go urozmaicić. Pory dodają mu ostrości, a degustującym witamin, gdyż są bogate w wapń i fosfor. Szynka subtelnie przełamuje smak. To kolejna propozycja przygotowana z tego, co było w lodówce.

 

Składniki:

na 2 porcje:

  • duża pierÅ› z indyka
  • kilka  plastrów szynki – ja dodajÄ™ parmeÅ„skiej
  • Å‚yżka mÄ…ki
  • 3 Å‚yżki oliwy
  • sól, pieprz

Pierś opłukać zimną wodą. Indyka pokroić w niezbyt grube plastry. Każdy z nich posolić, popieprzyć i obtoczyć w mące. Wrzucić na gorącąnaoliwioną patelnię i obsmażyć z każdej strony po 2 minuty. Ciepłe mięso zawinąć w plastry szynki i włożyć do natłuszczonego oliwą naczynia żaroodpornego. Kawałki najlepiej układać blisko siebie, by się nie rozwaliły. Całość włożyć do piekarnika na 20 minut na 170 stopni.

Puree:

  • 1/2 kg porów
  • niewielki seler
  • 1 Å‚yżeczka zmielonej gaÅ‚ki muszkatoÅ‚owej
  • 1 cebula
  • 1 żółtko
  • Å›mietana 18%
  • 3 Å‚yżki masÅ‚a
  • pieprz, sól

 

Pory dokÅ‚adnie umyć, bo lubiÄ… mieć piasek, poszatkować w cieÅ„kie plastry. Seler ugotować do miÄ™kkoÅ›ci.CebulÄ™ podsmażyć do zarumienienia. Wrzucić do niej pory  i duÅ›cić do miÄ™kkoÅ›ci, ciÄ…gle mieszÄ…jac, by siÄ™ nie przypaliÅ‚y. Dodać Å‚yżkÄ™ gaÅ‚ki, sól i pieprz. 5 Å‚yżek Å›mietany wymieszać dobrze z jajkiem. TÄ… masÄ… zalać pory i wymieszać, a nastÄ™pnie gotować jeszcze kilka minut, dodać rozdrobniony seler. Można zostawić w wersji z czÄ…stkami porów, a można – jak na zdjÄ™ciu- zmiksować blenderem na gÅ‚adkÄ… masÄ™.

Dania głównePrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    2 komentarze