Drób sam w sobie jest mdły, dlatego najlepiej go urozmaicić. Pory dodają mu ostrości, a degustującym witamin, gdyż są bogate w wapń i fosfor. Szynka subtelnie przełamuje smak. To kolejna propozycja przygotowana z tego, co było w lodówce.
Â
Składniki:
na 2 porcje:
- duża pierś z indyka
- kilka  plastrów szynki – ja dodajÄ™ parmeÅ„skiej
- łyżka mąki
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Pierś opłukać zimną wodą. Indyka pokroić w niezbyt grube plastry. Każdy z nich posolić, popieprzyć i obtoczyć w mące. Wrzucić na gorącąnaoliwioną patelnię i obsmażyć z każdej strony po 2 minuty. Ciepłe mięso zawinąć w plastry szynki i włożyć do natłuszczonego oliwą naczynia żaroodpornego. Kawałki najlepiej układać blisko siebie, by się nie rozwaliły. Całość włożyć do piekarnika na 20 minut na 170 stopni.
Puree:
- 1/2 kg porów
- niewielki seler
- 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
- 1 cebula
- 1 żółtko
- śmietana 18%
- 3 łyżki masła
- pieprz, sól
Â
Pory dokÅ‚adnie umyć, bo lubiÄ… mieć piasek, poszatkować w cieÅ„kie plastry. Seler ugotować do miÄ™kkoÅ›ci.CebulÄ™ podsmażyć do zarumienienia. Wrzucić do niej pory  i duÅ›cić do miÄ™kkoÅ›ci, ciÄ…gle mieszÄ…jac, by siÄ™ nie przypaliÅ‚y. Dodać Å‚yżkÄ™ gaÅ‚ki, sól i pieprz. 5 Å‚yżek Å›mietany wymieszać dobrze z jajkiem. TÄ… masÄ… zalać pory i wymieszać, a nastÄ™pnie gotować jeszcze kilka minut, dodać rozdrobniony seler. Można zostawić w wersji z czÄ…stkami porów, a można – jak na zdjÄ™ciu- zmiksować blenderem na gÅ‚adkÄ… masÄ™.
2 komentarze
Dominika says:
mmm, pyszne i proste!
Sylwia says:
CieszÄ™ siÄ™!