Rukola należy do moich ulubionych sałat. Ma w sobie nutę goryczy, która wyróżnia ją spośród innych, jest intensywna  i do tego świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. Przed wojną hodowano ją w Polsce, potem stwierdzono, że jest zbyt pospolita i traktowano, jak chwast. Wróciła do nas z Francji, gdzie od lat rukola uznawana jest za sałatę wykwintną. W Polsce, jako towar eksportowy osiąga zdecydowanie za wysoką cenę. We Włoszech za to można ją sobie zerwać w czasie spaceru, bo w wielu miejscach rośnie dziko. Tę wersję rukoli  z orzechami podkradłam już dawno z restauracji Cegielnia we Wrocławiu.

Składniki:

  • opakowanie rukoli 
  • 2 kiści zielonych winogron
  • ser pleśniowy
  • 50 g orzechów włoskich (1/3 szklanki)
  • oliwa
  • sól, pieprz

Rukolę dobrze opłukać (jeśli nie jest myta wcześniej), każde z winogorna przekorić na pół, ser pokruszyć w  niewielkie kostki, orzechy rozdrobnić. Wszystko wrzucić do sałaty, doprawić, skropić według uznania oliwą i wymieszać.

PrzepisySałatki
Author: Sylwia

Get Connected

    4 komentarze