Sezon truskawkowy trwa zbyt krótko, by przegapić choć jeden z jego dni. Dlatego odkąd zachwalane jako polskie truskawki pojawiły się w mojej okolicy, wykorzystuję je bezlitośnie każdego dnia. Na razie ciągle bez nasycenia. Tu cięższa wersja w otoczeniu kremowej białej czekolady. Połączenie dwóch odmiennych smaków kwaśnego i  słodkiego  jest kwintesencją przyjemności na leniwe ciepłe popołudnie.

Składniki:

  • tabliczka białej dobrej czekolady
  • mała śmietana 30 lub 36
  • laska wanilii
  • jajko
  • 30 dkg truskawek
  • kilka listków świeżej mięty
  • sok z połówki cytryny

Śmietanę podgrzać z laską wanilii, ale nie gotować. Wyjąć wanilię, wyskrobać z niej ziarenka i wrzucić do śmietany. Czekoladę połamać na kostki i włożyć do gorącej śmietany. Miskować około minuty, do rozpuszczenia czekolady. Dodać jajko i miskować kolejną minutę.

Truskawki zmiskować z miętą i sokiem z cytryny. Mus wlać na dno pucharków/szklanek do 1/3 wysokości. Na mus wylewać po jednej stronie delikatnie masę czekoladową. Czekolada powoli dostanie się na dno i stworzy kompozycję. Udekorować listkiem mięty.

Przepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    3 komentarze