Po otwarciu drzwi można odnieść wrażenie, że pomyliliÅ›my adres. Nie planowaliÅ›my bowiem wizyty w ksiÄ™garnii, a tu  widzimy na każdej ze Å›cian półki, przy drewnianym nieco podniszczonym stoliku z lewej strony witryna z książkami. W zabranej poÅ›piesznie ulotce leżącej na wysokoÅ›ci naszego wzroku informacja o tym, co jest lekturÄ… dnia. I już czujemy, że to miejsce w pierwszej chwili nie pachnie jedzeniem, a literackÄ… historiÄ….Tu przed laty byÅ‚a ulubiona kawiarnia poetów. Teraz jest punktem,gdzie, jak zachÄ™cajÄ… wÅ‚aÅ›ciciele – wypada czytać przy jedzeniu.

 

Å»al z tej propozycji nie skorzystać, gdy zrobi siÄ™ kilka kolejnych kroków w głąb sali. Po jednej stronie bufet, za którym rzÄ…dzi szefowa kuchni, druga udekorowana jest barwnÄ… kolekcjÄ… książek klinarnych. Z caÅ‚ego Å›wiata, w różnych jÄ™zykach. Wystarczy unieść delikatnie rÄ™kÄ™, by trafić na zaskakujÄ…cÄ… pozycjÄ™.Te najwiÄ™ksze egzemplarze z trudem mieszczÄ… siÄ™ na niewielkim stoliku. A przecież ma siÄ™ tu jeszcze pojawić nasza kolacja!Gdy jesteÅ›my w kulinarnej podróży po Toskanii, kelner zachÄ™ca nas do lektury karty. W nim idealna propozycja, dla wszystkich niezdecydowanych i posiadajacych spore możliwoÅ›ci. Menu degustacyjne. To lista szeÅ›ciu daÅ„ skomponowanych przez szefowÄ… kuchni. Do każdego z nich odpowiednio dobrany kieliszek wina. Idealny wybór, podkreÅ›la kelner i za chwilÄ™ wraca z filiżankÄ… biaÅ‚ego musu. To jeszcze nie pierwsza pozycja z naszego menu, a starter serwowany wszystkim goÅ›ciom. WewnÄ…trz kremowy smak szparagów. Delikatny, aksamitny, z filiżanki znika po kilku Å‚yżeczkach, z pamiÄ™ci tak szybko nie uleci. ChwilÄ™ potem na stoliku pojawia siÄ™ bakÅ‚ażan pieczony w maÅ›le orzechowym. Nuta orzecha – ku rozczarowaniu nie dominuje, bakÅ‚ażan lekko rumiany podany w otoczeniu ciecierzycy z kolendrÄ… i granatem. To połączenie mi siÄ™ podoba, cierpkość owoców z intensywnoÅ›cią ziół uzupeÅ‚niają mdÅ‚y groch zwany wÅ‚oskim. Porcja niewielka, ale nie ma czasu na żale, bo przed nami kolejne wyzwanie. Krem porowy. Znowu nie na bulionie, a z mlekiem kokosowym. PodkreÅ›lony oliwÄ… z trufli. Po raz drugi tego wieczora zachwycam siÄ™ i proszę  szefowÄ… kuchni o przepis. Dzieli siÄ™, co jest niezwykle miÅ‚e, bez problemu. Gdy wracam do stolika na moim talerzu różowa dorada. Towarzyszy jej mus z soczewicy  i pomidorów. Kolorystyka bajkowa. Ryba soczyÅ›cie maÅ›lana. CieszÄ™ siÄ™ smakiem i myÅ›lÄ™ o przerwie. To w koÅ„cu półmetek naszych zmagaÅ„.

 Kelner nie ma listoÅ›ci, gdy tylko odkÅ‚adam sztućce, znika w kuchni po kolejne danie. Na zmianÄ™ smaku przynosi sorbet cytrynowy. Serwuje peÅ‚en uÅ›miechu, a nie współczucia i jeszcze pyta, czy dobrze siÄ™ bawimy. DÅ‚uższa wymarzona przerwa  nastÄ™puje, gdyż w menu przyszÅ‚a pora na polÄ™dwicÄ™ w postaci steka. Do tego miÄ™sa nie czujÄ™ sÅ‚aboÅ›ci. Nie ma znaczenia, że wysmażonÄ… mi go zgodnie z życzeniem, nie chcÄ™ i już. Po chwili skuszam siÄ™ na dodatki – czerwonÄ… sÅ‚odkÄ… cebulkÄ™ i kozi ser. CebulÄ™ zapamiÄ™tujÄ™ i zastanawiam, jak dÅ‚ugo byÅ‚a duszona. Ser jest też nastÄ™pnym punktem przyniesiony na desce w różnych odmianach. Twadry i sÅ‚odki można maczać w miodzie i zagryzać orzechami. PrawdziwÄ… sÅ‚odycz  zaczynam  czuć na koniec. DegustacjÄ™ zamykajÄ… cztery desery: mus czekoladowy, crem carmel, panna cotta i pascha. Nawet dla wielbicieli tej części posiÅ‚ku, taki zestaw może być ponad siÅ‚y. Ja, choć siÄ™ staram, nie dajÄ™ rady, ale próbujÄ™ każdej porcji. Czekolada ma za dużo cukru, pascha bakalii. Wygrywa wÅ‚oska gotowana śmietanka. Może przez mojÄ… sÅ‚abość do wanilii?

6 talerzy jednego wieczora to wyzwanie, więc przed tym wyborem trzeba realnie ocenić możliwości. Tym, co może skusić i jest największą przyjemnością to  szansa łączenia różnych smaków. Wolałabym jednak, gdyby podawano je zdecydowanie wolniej,wtedy miałabym szasnę przejrzeć więcej kulinarnych podręczników, które kusiły za moimi plecami. W końcu duch tego miejsca zobowiązuje:)

PolecamyRestauracje
Author: Sylwia

Get Connected