Tę zupę można uznać za klasyczny niemiecki Eintopf – czyli potrawę jednogarnkową. Kiedyś  ze względu na niewielki koszt, a dużą objetość nazywana  była daniem dla ubogich. Dziś bywa rarytasem. Gotowały je niemieckie gospodynie dla swoich mężów i pracowników. W czasie wojny władze zachęcały, by podawać ją jak najczęściej, a to co uda się zaoszczędzić, oddawać biednym. Po takim daniu nikt nie odejdzie od stołu głodny. Może być za to zachwycony lekkością i chrupkością młodej kapusty skąpanej w pomidorowym aromacie.

Składniki:

na zupę:

  • mała główka młodej kapusty
  •  szczypiorek
  • 3 pomidory
  • kilka gałązek zielonej pietruszki
  • 4 łyżki masła na wywar
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • pieprz
  • sól

W garnku zagotować wodę, dodać do niej masło i poszatkowaną drobno kapustę. wsypać ziele, liście, sól i pieprz.  Gotować do miękkości – co najmniej kwadrans. Pod koniec gotowania dodać pokrojone pomidory i dorbno posiekaną pietruszkę.

Pulpety

  • 40 gram mięsa mielonego – według uznania, może być też drobiowe.
  • 2 łyżki bułki tartej
  • jajko
  • świeże zioła – bazylia, koperek, tymianek
  • sól, pieprz
  • 3 łyżka mąki – do obtoczenia i zagęszczenia sosu
  • łyżka sosu sojowego
  • kilka grzybów suszonych

Mięso wymieszać z bułką i jajkiem. Dodać przyprawy i posiekane zioła. Ulepić niewielkie kulki. Obtoczyć w mące i przez chwilę  podpiec na rozgrzanej patelni. Upieczone pulpety przełożyć do garnka, zalać zimną przegotowaną wodą, dodać grzyby, nieco soli i pieprzu oraz łyżkę sosu sojowego i gotować 10 minut. Pod koniec sos zagęścić mąką.

Podawać z zupą i ziemniakami. Zupa spełnia rolę sałatki – albo odwrotnie – pulpety rolę dodatku do zupy.

Dania głównePrzepisyZupy
Author: Sylwia

Get Connected