
TÄ™ zupÄ™ można uznać za klasyczny niemiecki Eintopf – czyli potrawÄ™ jednogarnkowÄ…. Kiedyś ze wzglÄ™du na niewielki koszt, a dużą objetość nazywana byÅ‚a daniem dla ubogich. DziÅ› bywa rarytasem. GotowaÅ‚y je niemieckie gospodynie dla swoich mężów i pracowników. W czasie wojny wÅ‚adze zachÄ™caÅ‚y, by podawać jÄ… jak najczęściej, a to co uda siÄ™ zaoszczÄ™dzić, oddawać biednym. Po takim daniu nikt nie odejdzie od stoÅ‚u gÅ‚odny. Może być za to zachwycony lekkoÅ›ciÄ… i chrupkoÅ›ciÄ… mÅ‚odej kapusty skÄ…panej w pomidorowym aromacie.
Składniki:
na zupÄ™:
- mała główka młodej kapusty
- Â szczypiorek
- 3 pomidory
- kilka gałązek zielonej pietruszki
- 4 łyżki masła na wywar
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- pieprz
- sól
W garnku zagotować wodÄ™, dodać do niej masÅ‚o i poszatkowanÄ… drobno kapustÄ™. wsypać ziele, liÅ›cie, sól i pieprz.  Gotować do miÄ™kkoÅ›ci – co najmniej kwadrans. Pod koniec gotowania dodać pokrojone pomidory i dorbno posiekanÄ… pietruszkÄ™.
Pulpety
- 40 gram miÄ™sa mielonego – wedÅ‚ug uznania, może być też drobiowe.
- 2 łyżki bułki tartej
- jajko
- Å›wieże zioÅ‚a – bazylia, koperek, tymianek
- sól, pieprz
- 3 Å‚yżka mÄ…ki – do obtoczenia i zagÄ™szczenia sosu
- łyżka sosu sojowego
- kilka grzybów suszonych
Mięso wymieszać z bułką i jajkiem. Dodać przyprawy i posiekane zioła. Ulepić niewielkie kulki. Obtoczyć w mące i przez chwilę podpiec na rozgrzanej patelni. Upieczone pulpety przełożyć do garnka, zalać zimną przegotowaną wodą, dodać grzyby, nieco soli i pieprzu oraz łyżkę sosu sojowego i gotować 10 minut. Pod koniec sos zagęścić mąką.
Podawać z zupÄ… i ziemniakami. Zupa speÅ‚nia rolÄ™ saÅ‚atki – albo odwrotnie – pulpety rolÄ™ dodatku do zupy.