TÄ™ zupÄ™ można uznać za klasyczny niemiecki Eintopf – czyli potrawÄ™ jednogarnkowÄ…. Kiedyś  ze wzglÄ™du na niewielki koszt, a dużą objetość nazywana  byÅ‚a daniem dla ubogich. DziÅ› bywa rarytasem. GotowaÅ‚y je niemieckie gospodynie dla swoich mężów i pracowników. W czasie wojny wÅ‚adze zachÄ™caÅ‚y, by podawać jÄ… jak najczęściej, a to co uda siÄ™ zaoszczÄ™dzić, oddawać biednym. Po takim daniu nikt nie odejdzie od stoÅ‚u gÅ‚odny. Może być za to zachwycony lekkoÅ›ciÄ… i chrupkoÅ›ciÄ… mÅ‚odej kapusty skÄ…panej w pomidorowym aromacie.

Składniki:

na zupÄ™:

  • maÅ‚a główka mÅ‚odej kapusty
  •  szczypiorek
  • 3 pomidory
  • kilka gałązek zielonej pietruszki
  • 4 Å‚yżki masÅ‚a na wywar
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liÅ›cie laurowe
  • pieprz
  • sól

W garnku zagotować wodÄ™, dodać do niej masÅ‚o i poszatkowanÄ… drobno kapustÄ™. wsypać ziele, liÅ›cie, sól i pieprz.  Gotować do miÄ™kkoÅ›ci – co najmniej kwadrans. Pod koniec gotowania dodać pokrojone pomidory i dorbno posiekanÄ… pietruszkÄ™.

Pulpety

  • 40 gram miÄ™sa mielonego – wedÅ‚ug uznania, może być też drobiowe.
  • 2 Å‚yżki buÅ‚ki tartej
  • jajko
  • Å›wieże zioÅ‚a – bazylia, koperek, tymianek
  • sól, pieprz
  • 3 Å‚yżka mÄ…ki – do obtoczenia i zagÄ™szczenia sosu
  • Å‚yżka sosu sojowego
  • kilka grzybów suszonych

Mięso wymieszać z bułką i jajkiem. Dodać przyprawy i posiekane zioła. Ulepić niewielkie kulki. Obtoczyć w mące i przez chwilę  podpiec na rozgrzanej patelni. Upieczone pulpety przełożyć do garnka, zalać zimną przegotowaną wodą, dodać grzyby, nieco soli i pieprzu oraz łyżkę sosu sojowego i gotować 10 minut. Pod koniec sos zagęścić mąką.

Podawać z zupÄ… i ziemniakami. Zupa speÅ‚nia rolÄ™ saÅ‚atki – albo odwrotnie – pulpety rolÄ™ dodatku do zupy.

Dania głównePrzepisyZupy
Author: Sylwia

Get Connected