Por jest symbolem narodowym Walii. W polskim menu pojawia się od średniowiecza, głównie w roli dodatku. Tu proponuję absolutne docenienie pora, który połączony z intensywnym aromatem trufli i mleka kokosowego tworzy aksamitny krem.
Skłaniki:
- 3 pory
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki oliwy z truflą
- pół szklanki mleka kokosowego
- ziemniak
- sól, pieprz
Z porów odciąć zieloną część, zostawioną białą dobrze wypłukać i pociąć na plastry. Połowę obranego ziemniaka poszatkować. Na patelni roztopić masło. Wrzucić por i ziemniaka. Przyprawić i dusić do miękkości. W garnku zagotować wodę, wrzucić do niej uduszone warzywa, razem z masłem. Dodać oliwę i gotować 10 minut. Wymieszać, zmiskować, dodać mleko kokosowe i gotować jeszcze 5 minut.
Podawać z grzankami, można posypać obficie zieloną pietruszką albo bazylią.