Por jest symbolem narodowym Walii. W  polskim menu pojawia się  od średniowiecza, głównie w roli dodatku. Tu proponuję absolutne docenienie pora, który połączony z intensywnym aromatem trufli i mleka kokosowego tworzy aksamitny krem.

Skłaniki:

  • 3 pory
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki oliwy z truflą
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • ziemniak
  • sól, pieprz

Z porów odciąć zieloną część, zostawioną białą dobrze wypłukać i pociąć na plastry.  Połowę  obranego ziemniaka poszatkować. Na patelni roztopić masło. Wrzucić por i ziemniaka. Przyprawić i dusić do miękkości.  W garnku zagotować wodę, wrzucić do niej uduszone warzywa, razem z masłem. Dodać oliwę i gotować 10 minut. Wymieszać, zmiskować, dodać mleko kokosowe i gotować jeszcze 5 minut.

Podawać z grzankami, można posypać obficie zieloną pietruszką albo bazylią.

Przepisy
Author: Sylwia

Get Connected