Do tart mam wyjątkową słabość. Ratuję się nią zawsze, gdy nie mam pomysłu na deser dla kilku osób. Latem najlepsza jest z truskawkami. Nie należy ich oszczędzać. Można je zalać galaretką, dodać nieco śmietany, ale i w tej najskromniejszej wersji uszczęśliwia podniebienie.

Składniki;

  •  250 g mąki
  • 200 g  zimnego masła  
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 3  łyżki śmietany
  •  szczypta soli
  • pół kg truskawek
  • galaretka truskawkowa – opcjonalnie

 

Krem:

  •  serek mascaropone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • ekstrakt z wanilii albo ziarenka z laski wanilii
  •  cytryna

Mąkę  przesiać, dodaj cukier i sól.  Wymieszać dobrze z masłem  tak, żeby nie było grudek. Gdy powstanie aksamitna masa, dodać żółtko i śmietanę. Zagniecione ciasto włożyć na co najmniej pół godziny do lodówki. Potem wyłożyć ciasto na wysmarowaną masłę formę, ponakłuwać widelcem albo przykryć papierem do pieczenia i fasolą, by się nie wybrzuszała.  Piec do 20 minut w 180 stopniach, tak by była lekko zarumieniona.

Krem:

Serek wymieszać z cukrem. Zetrzeć skórkę z cytryny i dodać do serka. Połączyć z sokiem i zmiksować. Schłodzić około godziny.Potem wysmarować wystudzoną tartę. Na niej układać truskawki. Można zalać rozpuszczoną w gorącej wodzie i zagęszczoną galaretką o smaku truskawkowym. Albo posypać cukrem pudrem.

CiastaPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected