Ciasto z owocami to nieodłączny element lata. czy to drożdżowe, czy tarty, czy najprostsze – ucierane. To ciasto powstało pod wpływem chwili, gdyż zostały mi białka po zrobieniu cytrynowego deseru z mascarpone. Nie lubię wywalać jedzenia, więc wykorzystałam to, co miałam i wyszło puszyste, lekkie ciasto. Takie w sam raz do porannej kawy. Skórka z cytryny delikatnie przełamuje maślany smak, dlatego nie zapomnijcie jej dodać.

Użyłam owoce, które akurat miałam: borówki, maliny, jeżyny. Dajcie te, które macie i które lubicie. Ze śliwkami (lub morelami) będzie na pewno równie dobre.

Składniki (na keksówkę 10×20):

  • 3 białka
  • 120 ml mleka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 200g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 150 g cukru drobnego do wypieków
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

na wierzch:

  • 100 g borówki amerykańskiej
  • 1 łyżka malin
  • 1 łyżka jeżyn
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 180°C.
  2. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Borówki umyj, osusz i oprósz mąką (aby owoce nie spadły na dno ciasta)
  4. Białka wymieszaj trzepaczką z mlekiem.
  5. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier, skórkę z cytryny i masło.
  6. Dodaj białka z mlekiem i utrzyj wszystko mikserem.
  7. Ciasto przelej do keksówki, na wierzch wyłóż owoce.
  8. Piecz ok. 45 minut (sprawdź wykałaczką, czy w środku ciasto jest już suche).
  9. Wystudź ciasto na metalowej kratce (używam tej z piekarnika). Przed podaniem oprósz ciasto cukrem pudrem.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz


CiastaPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze