
Ciasto z owocami to nieodłączny element lata. czy to drożdżowe, czy tarty, czy najprostsze – ucierane. To ciasto powstaÅ‚o pod wpÅ‚ywem chwili, gdyż zostaÅ‚y mi biaÅ‚ka po zrobieniu cytrynowego deseru z mascarpone. Nie lubiÄ™ wywalać jedzenia, wiÄ™c wykorzystaÅ‚am to, co miaÅ‚am i wyszÅ‚o puszyste, lekkie ciasto. Takie w sam raz do porannej kawy. Skórka z cytryny delikatnie przeÅ‚amuje maÅ›lany smak, dlatego nie zapomnijcie jej dodać.
Użyłam owoce, które akurat miałam: borówki, maliny, jeżyny. Dajcie te, które macie i które lubicie. Ze śliwkami (lub morelami) będzie na pewno równie dobre.
SkÅ‚adniki (na keksówkÄ™ 10×20):
- 3 białka
- 120 ml mleka
- skórka otarta z 1 cytryny
- 200g mÄ…ki pszennej
- 100g masła
- 150 g cukru drobnego do wypieków
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
na wierzch:
- 100 g borówki amerykańskiej
- 1 łyżka malin
- 1 łyżka jeżyn
- 1 łyżka mąki pszennej
- cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 180°C.
- Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Borówki umyj, osusz i oprósz mąką (aby owoce nie spadły na dno ciasta)
- Białka wymieszaj trzepaczką z mlekiem.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier, skórkę z cytryny i masło.
- Dodaj białka z mlekiem i utrzyj wszystko mikserem.
- Ciasto przelej do keksówki, na wierzch wyłóż owoce.
- Piecz ok. 45 minut (sprawdź wykałaczką, czy w środku ciasto jest już suche).
- Wystudź ciasto na metalowej kratce (używam tej z piekarnika). Przed podaniem oprósz ciasto cukrem pudrem.
16 komentarzy
Adrian Mazurkiewicz says:
Ciasto wygląda przepysznie! Zdjęcia również. Serdecznie pozdrawiam :)
Melvit says:
Åšwietny przepis, uwielbiam takie smaki :)
Piękne zdjęcia, robią wrażenie!
Magda says:
Czy masło dodajemy rozpuszczone?
Agata says:
Nie, nie ma takiej potrzeby.
Ola says:
Czy z mrożonymi truskawkami i/lub malinami też wyjdzie?
Agata says:
tak
Jola says:
Chciałam tylko napisać, że przepis jest troszkę nie dokładny, miałam wątpliwości w trakcie, zobaczymy czy wyjdzie. Np. jak bardzo ubić białka, ubijały by się łatwiej z dodatkiem cukru, i też o to masło ;)
Agata says:
Białka tylko mieszamy trzepaczką / rózgą razem z mlekiem, nie ubijamy ich (z mlekiem byłoby to bardzo trudne), w przepisie nigdzie nie ma słowa o ubijaniu białek.
Gdyby trzeba było rozpuścić masło, byłoby o tym w przepisie ;)
Iwona says:
Z owocami wyszlo pyszne.
Jeżeli chcialabym zrobić to ciasto z makiem to ile maku dodać i czy mak mielony czy cały?
Agata says:
Spróbowałabym analogicznie jak w tym przepisie. 2/3 szklanki maku, dałabym cały (niemielony). Nie robiłam z makiem, ale spróbowałabym właśnie tak.
Ania says:
Czy piekarnik ustawić na termoobieg czy góra dół? :)
Agata says:
góra-dół
Sylwia says:
Bardzo dobry przepis. Upiekłam w większej keksowce 10 x 24 cm. Doprecyzowała bym, że masło ma być roztopione, bo miałam chwilę zawahania :)
Kasia says:
Hmm… WyszedÅ‚ zakalec gdzie błąd?
Joanna says:
Witam, mam mrożone maliny – czy przed wyÅ‚ożeniem na ciasto należy je rozmrozić ? Czy należy je obtoczyć w mÄ…ce jak borówki?
Pozdrawiam świątecznie!
Ewa says:
Matko! ZapomniaÅ‚am dodać masÅ‚o!! Ciasto w piekarniku, a masÅ‚o zostaÅ‚o na stole:( ciekawe co z tego wyjdzie…