To jogurtowe babeczki, w których dominuje cytrynowa nuta. Są lekkie, a ich zapach intesywnie wymyka się z kuchni i krąży wokół przez długie godziny. W piekarniku rosną pięknie, poza nim nie wychylają się z foremek, ale to wcale nie zakłóca ich smaku.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki szklanki cukru (dałam mniej)
  • 60 g masła
  • 2 jajka
  • 100 ml jogurtu naturalnego (6 dużych łyżek)
  • sok z 1 cytryny
  • otarta skórka z 2 cytryn
  • sól

 

Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać razem. Masło  z cukrem, gdy powstanie gładka masa dodać po jednym jajku i dalej miksowac. Do tej  masy j wsypywać: najpierw  suche składniki, łyzke jogurtu i dalej suche i jogurt, do wyczerpania.  Na końcu sok i skórkę z cytryny. Wyłożyć w foremek silikonowych albo  na mufinki  (do pełna) Piec w 180 stopniach przez 18 minut.

 

 

 

Przepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    1 Response