Bliny znalazÅ‚y siÄ™ w naszym menu przez kawior. SÅ‚oik z pomaraÅ„czowÄ… ikrÄ… Å‚ososia staÅ‚ w lodówce od pewnego czasu i czekaÅ‚ na stosownÄ… okazjÄ™. CzekaÅ‚ tak dÅ‚ugo, że prawie straciÅ‚ ważność. SkoÅ„czyÅ‚o siÄ™ oczywiÅ›cie tak, że zamiast delektować siÄ™ kawiorem w wyjÄ…tkowej chwili, szybko trzeba byÅ‚o znaleźć pomysÅ‚, jak go kulinarnie wykorzystać. Pierwszym skojarzeniem byÅ‚o rosyjskie wspomnienie – bliny z kawiorem i Å›mietanÄ…. Pieczone caÅ‚e popoÅ‚udnie pojawiÅ‚y siÄ™ w iloÅ›ci hurtowej. To byÅ‚o kolejne, tym razem nieÅ›wiadome nawiÄ…zanie do rosyjskiej tradycji, bo w tamtejszej kuchni piecze siÄ™ je tylko w ogromnych iloÅ›ciach, głównie przed Wielkim Postem. SymbolizujÄ… zarówno poczÄ…tek,  jak i kres życia, dlatego podaje siÄ™ je mÅ‚odym mamom tuż po porodzie i na stypach.  

Składniki:

  • 2,5 szklanki mÄ…ki
  • 2 szklanki mleka
  • pół szklanki wody gazowanej
  • 100 gram masÅ‚a
  • 25 g drożdży
  • 4 jajka
  • Å‚yżka cukru
  • szczypta soli

 

Połowę mleka i połowę  mąki wlać do miski, dodać  drożdże, wymieszać i na 40 minut odstawić. Żółtka oddzielić od białek, żółtka roztrzepać  z solą, cukrem i roztopionym masłem. Wymieszać z zaczynem gotowym drożdżowym. Do masy powoli dodać  mąkę przesianą  przez sitko, resztę mleka i wody. Ponownie wymieszać całość i  odstawić na godzinę.  W tym czasie ubić na sztywno białka. Na koniec dodać pianę z białek, leko przemieszać i odstawić na 15 minut. Smażyć na małej patelni, wysmarowanej olejem.

Bliny wyglądają podobnie, jak naleśniki, ale dzięki drożdzom są bardziej puszyste.

 

Mi najbardziej bliny smakowały z odrobiną śmietany.

 

 Bliny można jeść też na słodko, z musem, powidłami czy cukrem.

Przepisy
Author: Sylwia

Get Connected